Stäng fönster Eslöv kn, RESLÖV 57:1 RESLÖVS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogårdar som vi känner dem idag, med gångsystem, gravkvarter och gravmonument är ett fenomen som fick sitt genomslag så sent som på tidigt 1800-tal. Medeltida kyrkogårdar var enkelt utformade, gräsklädda och trädlösa, där gravplatserna utgjordes av låga gravkullar utan särskild markering än möjligen ett enkelt träkors. I särskilda fall kunde liggande hällar förekomma, och i mer modern tid var enkla träramar med blomsterplanteringar vanliga som gravutsmyckning.

Reslövs kyrkogårds äldsta delar har sannolikt varit utformade på liknande vis, och precis som för de flesta medeltida kyrkogårdar var dessa placerade i kyrkans absoluta närhet. De förnämsta gravplatserna, näst att begravas inne i kyrkan, var i kyrkans takdropp. Gravarna var vanligen samlade söder om kyrkan eller i öster i närheten av koret, men gravplatser i norr och väster var också brukligt.

I början av 1890-talet anlades den så kallade nya kyrkogården ett par hundra meter öster om kyrkan och prästgården. Arkitekturen var typisk för det sena 1800-talet, med kvadratisk planform, strängt symmetriska kvarter och gångsystem samt ett centralt placerat nygotiskt gravkapell i rött tegel. På 1950-talet fanns planer på att utvidga kyrkogården åt väster som aldrig kom att förverkligas. Nya kyrkogården bevarar än i dag en tydlig 1800-talskaraktär, även om element typiska för 1900-talet som gravstenar i lägre skala och lågt klippta infattningshäckar eller stenramar tillkommit. Gravkvarteren är dels gräsbevuxna, dels liksom gångsystemen belagda med singel. Kyrkogården omgärdas av häckar och en trädkrans av lindar samt i norr och öster av en låg betonggjuten mur med frilagd stor sparsten.

På en ritning över gamla kyrkogården från 1911 av länsträdgårdsmästare C J Lenné, som möjligen hör samman med en utvidgning, finns indelade gravplatser endast i två kvarter, sydväst och nordväst om kyrkan. Kyrkogården har här samma yttre avgränsningar som idag. De delar som inte har indelade gravplatser har karaktär av engelsk park, med asymmetriska gångsystem och oregelbundet placerad växtlighet.

1945 anlades en urnlund i ett kvadratiskt kvarter väster om kyrkan och 1960 hade gamla kyrkogården i sin helhet indelade gravplatser där gångsystemen i viss utsträckning rätats upp för att skapa kvadratiska gravkvarter. 1985 anlades en minneslund på andra sidan bäcken öster om kyrkogården.

Idag präglas kyrkogården ännu av den asymmetriska planen från tidigt 1900-tal och den smått kuperade topografin. Kvarteren närmast kyrkan är gräsbeklädda med äldre, relativt få, gravvårdar. Ett kvarter i sydost utgör askgravplats. Kvarteren i sydväst respektive nordväst har högresta stenar typiska för tiden kring sekelskiftet 1900. Väster om kyrkan dominerar kyrkogårdsarkitekturen från mitten av 1900-talet där vårdarnas höjd och gravplatsernas storlek är mer återhållsam. Längst i väster finns ett flertal äldre gravstenar uppställda.

Generellt inramas de singelbelagda gravplatserna av mycket lågt klippta infattningshäckar eller stenramar. Kvarteret med urngravplatser som anlades 1945 urskiljer sig genom att omgärdas av en meterhög tujahäck och liggande hällar. Den oregelbundna vegetationen utgörs främst av barrträd som idegran, en och tuja men även inslag av lövträd förekommer. Kyrkogården kringgärdas i norr och öster av stenmurar och i söder och väster av järnstaket. Ingångar finns i norr, öster och sydost genom grindar av smidesjärn.

Byggnader på kyrkogården På gamla kyrkogården finns i byggnader utöver kyrkan. Vid anläggandet av nya kyrkogården uppfördes ett centralt placerat gravkapell i vad som brukar kallas avtagande nygotisk stil, där andra stilarter, i detta fall nyromanik, blandas med nygotikens formspråk. Byggnaden är uppförd i rött tegel i kryssförband med rundbågiga fönster- och portomfattningar, rundbågefriser och krenelering.

Källor och litteratur:
Reslövs kyrka, Lunds stift, Skåne län, Reslövs kyrkliga samfällighet – Underhållsplan 2009-04-06). Wikerstål Arkitekter AB, Helsingborg.

Rapport 2010:73: Reslövs kyrka – renovering av tornspiran, Antikvarisk kontroll 2009- 2010. Regionmuseet i Kristianstad.

Diverse arkivmaterial, Antikvarisk-topografiska arkivet, Stockholm.

Diverse arkivmaterial, Reslövs församlingsarkiv.

Riksantikvarieämbetet. Kulturmiljöbild: http://kmb.raa.se/cocoon/bild/kont-7c817f- 19454b342c7e1f2b737929421c64537b2f, hämtad 2016-09-30.

Informanter: Nils-Olof Gunnarsson, Malin Gustavsson, Bo Olsson.