Stäng fönster Malung-Sälen kn, LIMA KYRKBY 1:2 LIMA KYRKA

Anläggningen består av en kyrkogård med en kyrka samt et bårhus.

Kyrkan omges av en större inhägnad kyrkogård, med gravplatser i norr och söder, samt bårhus i nordost. På vägens motstående sida, i väster, ligger en senare anlagd kyrkogård och ca 200 meter söder om denna ytterligare en kyrkogård.

Kyrkogården har anlagts och utvidgats i olika etapper norr och söder om kyrkan. De äldsta delarna av kyrkogården härstammar från föregångaren till nuvarande kyrka. Ursprungligen omgärdade en kyrkogårdsmur med flera stigluckor, rivna vid senare utvidgningar.

Tidigast kända utvidgningen, oklart åt vilket håll, skedde 1631. En utvidgning 1764 skedde österut och 1797 söderut. Vid kyrkobygget 1853-56 revs kyrkogårdsmurar för att få byggmaterial. Samtidigt utvidgades kyrkogården söderut och inhägnades med träplank som blivit över från byggställningar. Ytterligare utvidgningar, främst i norra delen, ägde rum 1887 och 1889. Omkring 1900 ersattes planken i norr, söder och väster med granhäck.

På andra sidan landsvägen, väster om kyrkan, ligger ytterligare en begravningsplats, tillkom-men 1902. En större fristående kyrkogård anlades slutligen 1948, ca 200 meter söder om kyrkan och väster om landsvägen.

Karakteristiskt för kyrktomten är de axiala alléerna som delar kyrkogården i östra och västra kvarter. Alléernas axel är anlagd i nordsydlig riktning, och ansluter dels till kyrkans södra portal och dels till sakristian på norra sidan. Alléer löper även kring kyrkotomtens yttre gränser, innanför de yttre häckarna.
Kyrkans tomt har numera två mindre ingångar i väster mot landsvägen. Huvudingången låg ursprungligen mitt för kyrkans torn och var pendang till västra kyrkogårdens ingång på andra sidan landsvägen. Den måste dock tas bort vid en utvidgning av landsvägen. Huvudingången ligger numera i norr, i höjd med prästgårdens manbyggnad. Ännu på 1980-talet markerades kyrkotomtens alléer och gränser av planterade träd. Numera återstår ett fåtal av dessa.

På östra, södra och västra sidorna växer karagana - och måbärshäckar. I norr finns ett svartmålat järnstaket som tillkom 1957. Kvarteren indelas även i nord-sydlig riktning av häckar. Gravarna är anlagda längs med gårdens yttre avgränsning och längs inre häckar.

I den södra delen, som sluttar kraftigt ned mot söder, skapar den centrala allén ett dominerande axelperspektiv mellan kyrkans södra portal och älven. Allén är upplagd i terrasser som binds samman genom trappsteg av naturstenar, gångfälten är täckta med grus. För att under-stryka monumentaliteten och perspektivet omringas trapporna av stenpelare (som ursprungligen var krönta med urnor).
Nordost om kyrkan, vid tomtgränsen, ligger ett bårhus med redskapsbod uppförd 1957 efter ritningar av arkitekt Tore Virke. Byggnaden är uppförd av lättbetong med vitputs, under brutet svart plåttak, som delvis täcks av torv.

Inventeringen är baserad på två fältinventeringar av två inventerare vid olika tillfällen: 2004-04-22 av Jean-Paul Darphin och 2007-01-30 och 2007-02-07 av Rolf Hammarskiöld.