Stäng fönster Ludvika kn, LUDVIKA 3:11 LOVISA ULRIKA KYRKA

Anläggningen består av en kyrkogård med en kyrka, ett gravkapell samt en klockstapel.

Ludvika kapellförsamling erhöll begravningsrätt 1782 och den första kyrkogården kunde invigas två år senare. Den anlades i anslutning till kyrkan på mark som även i detta fall erhållits från bruket.
Den ursprungliga kyrkogården, strax söder om kyrkan, har byggts ut i flera etapper, huvudsakligen mot väster. Den största utvidgningen genomfördes 1953, den sista ägde rum 1985 och omfattar kvarter avsedda för urngravar.

Kyrkogården har sin huvudingång vid infartsvägen, öster om kyrkan. Ingången markeras av stenpelare som ansluter till en låg stenmur som löper längs med vägen. Muren kröns av ett smidesstaket vars utförande är av sent datum. Muren och staketen ersätter ett äldre gjutjärnsstaket som hade samma sträckning.

Kyrkogårdsområdet är planterat med lövträd vars uppställning följer huvudsakligen alléerna och de yttre gränserna. Grusalléerna är anlagda vinkelrätt med varandra, de avgränsar gräsbelagda gravkvarter med låga häckar.

Sydväst om kyrkan står ett gravkapell, en kvadratisk vitputsad byggnad under tälttak av kopparplåt. Kapellet uppfördes 1788 för familjen Cedercreutz räkning och brukspatronens broder. Det uppfördes med gravkammare under byggnaden och kapellrum i marknivå. Byggnadens funktion omvandlades omkring år 1800 till allmänt bårhus. Öster om kyrkan finns även två gravkullar, med gravkammare, som utgör gravplatserna för Cedercreutz efterföljare, familjerna Boethius och Reuterskiöld.

Vid Lyviken, söder om samhället intill sjön Väsman, anlades 1919 första etappen av Ludvikas nya gravplats.

En första klockstapel uppfördes i anslutning till det nya kapellet i samband med dess uppförande kring mitten av 1700-talet. Klockstapeln ombyggdes på 1850-talet och ersattes så småningom med nuvarande som uppfördes på samma plats 1908-1909, efter ritningar av arkitekt Gustaf Améen. Den utgörs av en mäktig stolpkonstruktion i flera plan täckt med stavspån.