Stäng fönster Hedemora kn, VILAN 1:3 STJÄRNSUNDS KYRKA

Beskrivning
Anläggningen består av en kyrkogård i två delar, en äldre begravningsplats och en yngre, samt en kyrka, ett bår hus och ett mausoleum.

Längst ut på Grabbudden ligger den gamla kyrkogården omgärdad av ett vitt staket. Den anlades 1795 och hörde till gamla kyrkan, som tidigare låg där lilla herrgården nu är placerad. Begravningsplatsen användes fram till 1887.

Nya kyrkogården som är belägen på norra sidan om nuvarande kyrka invigdes 1887. Den inhägnas på norra sidan av en kallmur och närmast kyrkan, väster om tornet, av murade och putsade stolpar som kröns med sadeltak av plåt. Mellan stolparna hänger smidda staket. Stolpraderna bildar ett V-format inhägnad framför kyrkans västra portal. Ingången till kyrkogården med allén mot kyrkans port är placerad i spetsen av V-perspektivet. Pelarna vid ingången skiljer sig från övriga. De är större, har vita blinderingar, tälttak av plåt som bär förgyllda klot. Huvudingången grindar är nu borttagna.

Kyrkogården är indelad i kvarter som avgränsas av låga häckar planterade i raka vinklar. En allé förenar bårhuset i väster och gravmonumentet i öster. Monumentet är ett mausoleum över Samuel Nisser, disponent vid bruket 1884-1905.

Ett bårhus uppfördes 1889, kort efter invigningen av kyrkogården. Det ligger strax norr om kyrkan, i höjd med tornet. Bårhuset är byggt i samma stil som kyrkan. Det har tälttak med kors på toppen, kraftig takfot av trä, spritputs på fasaderna och markerade hörn, fält och omfattningar. Västra sidan har ett stort lunettfönster med glasmålningar.
I förlängning av bårhuset, mot nordväst, ligger en ekonomibyggnad uppförd 1975. Den har sadeltak och spritputsade väggar, avfärgade i vitt.