Stäng fönster Trollhättan kn, GRÄSVIKEN 9:1 GRÄSVIKENS KAPELL

Beskrivning
Anläggningen är idyllisk och ligger på en liten höjd med berg i dagen och fem röda hus från 1980-talet med vita snickerier samt kapellet som är brunt och högre än övriga byggnader. Gården ägs av Svenska kyrkans församlingar i Trollhättan och här hålls läger, kurser, konferenser, bröllop och dop.
Huvudbyggnaden är ett långsträckt 1 ½ plans suterränghus i gammaldags stil, med hög källarvåning åt nordost. I sydväst är en trädklädd sluttning ned till sjön med främst ek och tall och marken sluttar även åt sydöst, ned mot en bäck utefter tomtkanten. Infarten sker från norr till en grusad parkering längs huvudbyggnadens nordöstra sida. Från parkeringen och vidare längs tillfartsvägens södra sida sträcker sig gårdens mycket stora bollplan med gräs. Låga hängbjörkar står vid parkeringen och ett högt Gunnebostängsel skyddar för bollar. Tomten är ohägnad. Grusade eller asfalterade gångar och stigar leder över området och till dess olika hus: huvudbyggnaden i norr, ekonomibyggnaden i öster med kapellet intill som en slags mittpunkt och nedanför kapellkullen Sjöstugan (logi) i sydöst och kanothuset i söder, samt bastun för sig själv i väster. Bastun ligger på ett lägre marketage, dit en stentrappa leder och i samma axel går därifrån ytterligare en stentrappa ned till en badbrygga. Husklungan kring kapellet står bland unga träd medan kullen mellan huvudbyggnaden och sjösluttningen är öppen, med gräsmattor kring en gårdsplan med ett vårdträd i mitten i en rund rabatt. Vid huvudbyggnadens norra gavel står några mycket höga granar men annars är det lövträd, främst ek, som dominerar. Fågellivet framträder tydligt i tystnaden och representeras av bland andra nötskrika, hackspett och domherre. Längs fasaden och vid parkeringen växer buskar. Röda markstenar, liknande tegelstenar, täcker en stig fram till och utanför kapellets entré åt sydväst.
Trollhättans församling inköpte fastigheten i början av 1973. Då fanns där en sommarvilla i två våningar uppförd 1921 i nationalromanisk stil samt uthus. 1974 utsågs en kommitté att föreslå om- och tillbyggnader för verksamhetens behov. Enar Gerenmark tog fram uppmätningsritningar på det befintliga huset och gjorde ett förändringsförslag. Kommittén avsåg först att rusta upp den befintliga villan och därtill bygga ett nytt hus med större kök, avpassat för att ta emot 50-100 gäster, samt bastu och eventuellt ett kapell och friluftskyrka. Bollplan och badplats skulle anläggas efter köp eller arrende av mark från Trollhättans kommun. Avlopps- och reningsanläggning för utsläpp i Öresjö medförde höga kostnader och man ansåg också att det blev för dyrt att bygga om det existerande huset, så man beslöt istället att riva villan och bygga nytt för 40 gäster. Ett nytt förslag på dessa premisser gjordes av Karl-Erik Ydeskog 1975. Markarrende till en angränsande fastighet blev klart och beslut om rivning av villan togs 1976. Björn Alfredsson på Ydeskogs Arkitektbyrå omarbetade förslaget ännu en gång 1978 och så småningom fanns alla tillstånd och avtal med entreprenörerna blev klara. Den 1 juni 1980 invigdes huvudbyggnaden, förrådet och bastun. 1981 byggdes båthuset för kanotförvaring och bastun kompletterades då med toaletter för besökande badgäster. Kapellet byggdes och invigdes 1982, ritat av Björn Alfredsson. 1986 anslogs medel till en ledarstuga som uppfördes.