Stäng fönster Tanum kn, SMEDSERÖD 1:4 SVENNEBY KYRKA

Beskrivning
SVENNEBY NYA KYRKA ligger på en grusbelagd terrass med höga stödmurar av kraftiga granitblock nedåt dalen. Den grusbelagda kyrkplanen är inhägnad med ett lågt stängsel av huggna granitblock. Ingång från vägen i nordväst med stentrappa mellan stenurnor och lyktstolpar, och sett från detta håll så bildar kyrka, terrass och trappa en enda helhet, byggd av samma granitmaterial.
KYRKOGÅRDEN ligger vid foten av kyrkterrassen, i en sydvästsluttning längs hela terrassens sydsida. Den äldsta delen från 1922 är inramad av en tuktad häck. Utmed bergsväggen mot kyrkan växer äldre almar. Gravarna ligger i gräskvarter innanför häcken och utmed kyrkterrassen samt i ett större centralt gräskvarter, och med grusade gångar emellan. I kvarteren utmed kanterna flera höga gravvårdar med låga grusfyllda stenramar. Kyrkogården har en ingång i nordvästra hörnet, men nås också från de senare utvidgningarna.
Kyrkogården utvidgades 1957 åt öster (nordöst), högre upp i samma slänt in i en smal, tämligen brant sluttande sänka mellan bergväggar. Denna del är anlagd med terrasseringar, åtskilda genom midjehöga cypresshäckar och med trappor som leder från avsats till avsats. Bitvis torvtäckta stenmurar. Ingång från grusplanen i nordväst mellan murade stolpar med krönklot, öppnad med dubbel svartmålad järngrind. Ett ceremonikors av trä har rests i mitten.
Ytterligare en utvidgning från början av 1980-talet ligger på den planare marken sydöst om de båda äldre delarna. Den är rektangulär och omgiven av en häck, och med rätvinkliga gräsbevuxna kvarter mellan grusade gångar.
Öster om kyrkan ligger ett församlingshem från 1990-talet, i en våning, av trä.