Stäng fönster Söderhamn kn, SÖDERALA PRÄSTBORD 2:1 SÖDERALA KYRKA

Beskrivning
1861 ersattes den gamla bogårdsmuren med ett staket av järn och den medeltida kyrkogården utvidgas åt öster. 1895 utvidgades återigen kyrkogården, den här gången söderut och gravkapellet uppförs. Nordväst om kyrkan finns en del äldre gravvårdar från mitten av 1800-talet, främst gjutjärnskors. Kyrkogården omgärdas nu omväxlande av ett modernt järnstaket och häck.

Klockstapeln nämns första gången 1703, den var då placerad sydväst om kyrkan. Vid restaureringen 1904 flyttades klockstapeln till Baggberget som ligger ett par kilometer från kyrkan och klockstapeln användes där som utkikstorn. 1959 återfördes stapeln till kyrkoområdet och återfinns nu drygt 150 meter öster om kyrkan. Kyrkklockorna finns nu i kyrktornet och klockstapeln används för förvaring.

Begravningskapellet är uppfört 1895 på den då nya delen av kyrkogården. Byggnaden är i nyklassicistisk stil med rundbågiga fönster. Byggnaden har en enkel utformning med stilelement från den klassiska arkitekturen som den rundbågiga fris som löper runt takfoten. I källarvåningen finns kistförvaring. Interiören är ljus och enkel.