Stäng fönster Sandviken kn, JÄRBO 83:1 JÄRBO KYRKA

Beskrivning
Kyrkobyggnaden omges av en kyrkogård som utvidgats flera gånger under årens lopp. Utvidgningarna är avläsbara dels genom de olika områdenas karaktär och strukturer och dels genom gamla bevarade terassmurar och olika typer av omgärdning. Väster om kyrkan avgränsas kyrkogården av ett dekorativt gjutjärnsstaket. På norra sidan tar ett enkelt järnstaket vid och längs östra och halva södra sidan löper en hög barrhäck. Andra halvan av södra sidan har omgärdning i form av stenstolpar och ett enkelt järnstaket. Mitt för östra korsarmen finns en stigport i trä med spåntak och sockel av natursten. Stigporten tillkom vid 1920-talets kyrkogårdsutvidgning. Kyrkogården har raka grusgångar, stora gräsytor och planteringar i form av långa raka häckar. Kyrkogården har nivåskillnader i form av terrasseringar med små trappor mellan nivåerna. Högresta gravvårdar från slutet av 1800-talet finns främst närmast kyrkan medan yngre, låga gravvårdar dominerar på kyrkogårdens östra del där det också finns en minneslund i skogsmiljö med en damm.

Vid kyrkogårdens södra gräns strax öster om kyrkan finns en liten byggnad som uppfördes som bårhus år 1926. Byggnaden ritades av länsarkitekt Magnus Dahlander i samband med kyrkogårdsutvidgningen samma år. Byggnadskroppen är rektangulär och på taket ligger ett spånklätt valmat sadeltak. Mitt på taknocken finns en sekundärt tillkommen takryttare, även den med spåntäckning. Fasaderna är klädda med tjärad locklistpanel och har ljusinsläpp genom ett litet spröjsat fönster på norra sidan. Bredvid fönstret finns en dörr med träpanel. Byggnaden används numera som förråd.

Vid kyrkogårdens norra gräns finns en byggnad som uppfördes som ett nytt bårhus år 1963. Byggnaden ritades av arkitekt Sten Dalén, även detta i samband med en kyrkogårdsutvidgning samma år. Byggnaden ansluter till det gamla bårhuset i sitt formspråk men har ett mer modernt uttryck. Byggnadskroppen är rektangulär och på taket ligger ett spånklätt valmat sadeltak. Fasaderna är slammade så att betongstenen i murverket tydligt framträder. Ljusinsläpp finns i form av fyra höga smala fönster upp till takfoten på södra sidan. På västra sidan finns en träport med strålmotiv. Byggnaden används fortfarande som bisättningshus.