Stäng fönster Ockelbo kn, LINGBO 1:8 LINGBO KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården invigdes som begravningsplats 1844. En mindre utvidgning skedde sedan på 1880-talet, liksom flera gånger under 1900-talet. 1880-talsdelen är uppbyggd med en yttre krans av större och mer påkostade familjegravar och två inre allmängravkvarter med gravvårdar av mindre och enklare typ. Bland familjegravarna finns enstaka sandgravar kvar liksom omgärdningar av sten eller järn. I kyrkogårdens dåvarande ytterkanter planterades en trädkrans av lönn. Dess östra rad är fortfarande väl sammanhållen och utgör en markering av den gamla avgränsningen. År 1912 tillkom det nuvarande vita trästaketet, som satts upp på stenstolpar. Utvidgningarna under de första tre årtiondena på 1900-talet skedde söder- och norrut. Björkar planterades utefter deras yttre gränser. Björkallén mot kyrkans huvudentré planterades 1934 i samband med utvidgningen norrut. På 1960-talet fick kyrkogården sin östra, lägre liggande utvidgning med en pelarsal av ornäsbjörk inne i området och en damm i mittgångens slutpunkt. 1998 anlades en minneslund, som en utbuktning i sydöstra hörnet av den i övrigt rektangulära och tämligen symmetriskt uppbyggda kyrkogården. Kyrkogården är i övrigt gräsbevuxen med gångar av grus. Intill kyrkans östra vägg har ett antal gravvårdar från 1800-talet, i form av svartmålade järnkors, ställts upp.