Stäng fönster Bollnäs kn, KATRINEBERG 1:25 KATRINEBERGS KAPELL

Beskrivning
Kyrkogården anlades redan 1873 på höjden ”Lustigknopp”, strax nordöst om det gamla kapellet. Innanför den tuktade naturstensmuren fylldes jord på och det är i kyrkogårdens centrum som kapellet sedan kom att uppföras. Via en stentrappa med tre steg når man kyrkogården i väster. Två tuktade stenstolpar markerar entrén och under sommarhalvåret finns här en dubbelgrind i vitmålat trä. Spår finns från två avsågade träd vid entrén. Kyrkogårdens form är ett resultat av naturens förutsättningar. Ett enkelt omålat trästaket med omsorgsfullt utformade trästolpar omgärdar gården. Staketet har även en funktion som skydd för de nivåskillnader som finns runt kyrkogården. På vardera långsidan av kapellet samt på dess östra sida indelas gården med symmetriska grusgångar. Gravkvarteren är gräsbevuxna och de flesta gravvårdarna har stående form i sten eller trä, det finns även några i gjutjärn. Det finns i övrigt ingen plantering och kyrkogården, som i stort sett har kvar sin ursprungliga utformning, upplevs som mycket enkel och småskalig. Vid renoveringsarbetena 1955-57 skedde även arbeten på kyrkogården, bl.a. tillkom då ytterligare grusgångar.

I samband med de omfattande arbeten som utfördes såväl utvändigt som invändigt på kapellet 1955-57, uppfördes en ny likkällare. Denna är beläget direkt utanför staketet, till höger om kyrkogårdens entrégrindar. Källaren är gjuten och vilar med sin östra sida direkt mot kyrkogårdens stengrund. Taket täcks av gräs och ett stort stenblock skymmer källaren från väster. Dubbelporten är utförd av snedställda profilerade brädor som är tjärstrukna. Likboden är mycket väl anpassad efter de förhållanden som råder i marken kring kyrkogården och källaren är helt osynlig från vägen.