Stäng fönster Degerfors kn, NYSUNDS KYRKA 1:1 NYSUNDS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN: Den mellan landsvägen Degerfors-Åtorp och Letälven belägna Nysunds kyrkan omges åt norr och söder av en kyrkogård. På kyrkogården står ett stycke sydost om kyrkans korparti ett bårhus uppfört av sten, putsat och under spåntak. Byggnaden uppfördes sannolikt under 1700-talets andra hälft. Väster om kyrkan och kyrkogården, på andra sidan landsvägen, är servicebyggnad för fastighetens skötsel uppförd (c 1985) och söder därom ligger församlingshemmet.
KYRKOGÅRDEN: Kyrkogården är inhägnad av stenmurar i väster och söder. Åt norr finns en terassmur. I västra kyrkogårdsmuren finns tre ingångar mitt för kyrkan samt i norr och söder, samtliga med smidda järngrindar, två med årtalet 1830. Utmed murarna samt mot älvstranden är lövträd planterade. Den äldsta delen av kyrkogården låg söder om kyrkan. Kyrkogården har utvidgats vid olika tidpunkter, bland annat på 1760-talet. Det framgår av en karta från 1839 att kyrkogården då fortfarande enbart låg på den södra sidan om kyrkan. På 1860-talet började man för första gången utvidga kyrkogården åt norr, vilket man sedan fortsatt med under 1900-talet, bland annat utvidgas den norrut på 1950-talet efter planritning av trädgårdsarkitekt Samuel Kaldén. Kyrkogården är numera indelad i ett antal kvarter, olika stora vilka uppdelas av grusade gångar.
Nysunds kyrkogård visar på en stor variationsrikedom beträffande gravvårdstyper från 1700-talet fram till idag. Bland äldre gravvårdar på kyrkogården märks den Camitzka familjegraven, en ansenlig sandstenstumba med järnringar i lockhällens hörn, brukspatronerna Carl Bergers och Carl Reinh Bergius gravhällar, från början av 1800-talet, samt bland nyare en i klassicistisk stil utförd gjutjärnsobelisk, rest 1911 av Laxå bruk på bruksägarens Elias Strokirk grav (död 1811). På kyrkogården finns många gravplatser med stenramar bevarade. Även gravplatser med staket eller kedjor av gjutjärn finns. Få gravplatser omgärdas av häckplantering och av intresse är ett antal gravvårdar placerade på små gräsklädda jordkullar. Gravvårdar av kalksten och granit finns flera medan kors av järn är mer ovanliga på Nysunds kyrkogård. Ett smitt kors av järn placerat på en sockel av granit norr om kyrkan, i övrigt är endast ett fåtal enkla raka kors bevarade i kvarteren norr om kyrkan. På kyrkogårdens nordligaste del finns exempel på små låga gravvårdar, vanliga som urngravar.
På kyrkogården finns en riklig vegetation med träd som lind, lönn, björk, al, hägg, ädelgran och tall. I norr avgränsas kyrkogården av tall- och björkskog. Längs stenmuren i väster finns en trädrad bestående av hundraåriga lindar. Buskar såsom syren, ros, schersmin och tuja samt klippta häckar av spirea, oxbär och måbär finns. Intill kyrkans södra sida växer buskar av ölandstok och norr om kyrkan rhododendron och schersmin. Under en ek norr om kyrkan finns en meditationsplats.