Stäng fönster Borås kn, SANDHULTS-RYDET 1:149 SANDAREDS KYRKA

Beskrivning
Sandareds kyrka invigdes 1960 och ritades av de norska arkitekterna Bernt och Eva Mejlaender. Den består av en vinkelbyggnad med kyrkan i nord-sydlig riktning och ett vidbyggt församlingshem från kyrkans södra sida och österut, samt en klockstapel vid kyrkans nordvästra sida. Församlingshemmet är byggt i suterräng och har 1 ½ våning åt norr och en utbyggnad åt norr i öster. Anläggningen har en öppen, tillgänglig karaktär, då tomten i stor sett saknar hägnader. Åt öster hägnas parkeringarna endast av låga lövhäckar. Mellan kyrkan och järnvägen sträcker sig ett mindre gräsfält. På kyrkans västra sida är en gräsmatta med klockstapeln i norr och en stor alm i söder.
Från en asfalterad parkering i nordöst leder en asfalterad gång rakt fram till församlingshemmets entré i bottenvåningen och i utbyggnaden öster om den är en dörr till pastorsexpeditionen. Stora björkar reser sig över gräsytorna och längs väggarna kring entrén växer blommande låga buskar, såsom rhododendron och ölandstok. Vegetationen är ymnigare och högre mot kyrkans östvägg med ett tätt buskage och i gräset finns små, nästan överväxta, gångar av konststenplattor. Två parkbänkar är placerade på gräset.
Kyrkans entré är åt norr med en asfaltplan framför. Villatomten längs kyrkotomtens norra sida, hägnad av Gunnebostängsel, är lägre belägen än denna, men stiger upp till samma nivå vid klockstapeln. En asfalterad stig leder längs norrsidan till klockstapeln och vidare till en trappa i nordvästra hörnet ned till en gångväg. En samling björkar växer där på båda tomterna. Grus är lagt under klockstapeln. Ingen hägnad finns åt väster utom en tät rad med unga lövträd, bland annat lönnar. Villatomten i sydvästra hörnet kantas av ett lågt trästaket med vertikala bräder och nät, samt ett stort lövbuskage och en yngre björkdunge. Södra sidan har ingen hägnad men några meter från kyrkans fasad står en rad med äldre björkar och en tall och mellan dem små rabatter med bland annat pioner och löjtnantshjärtan. I sydvästra hörnet, mellan kyrkan och församlingshemmet, är en blomrabatt. På östra gaveln är en asfalterad garagenedfart till södra delen med rabatter med lövbuskar inramade av slipers.