Stäng fönster Borås kn, PARKSTADEN 1:1 RAMNAKYRKAN (KINNARUMMA GAMLA KYRKA)

Beskrivning
Kyrkan stod ursprungligen i Kinnarumma och har sitt ursprung från slutet av 1600-talet, men flyttades hit 1912 och kallas nu Ramna kyrkan efter parkens namn. Kyrkan ligger i öst-västlig riktning på en mindre tomt som avgränsas av en kallmur från 1930. I sydöstra hörnan står en klockstapel, sannolikt från samma sekel, och en stiglucka finns mitt på murens södra sida.
Den plana marknivån innanför muren är någon halvmeter högre än den omgivande museiparken åt söder och väster, och lägre än det skogsparti som tar vid utanför muren i norr och öster. Tomtremsan är mycket smal i norr. Kyrkans huvudentré finns i linje med vapenhuset i väster. Ingången markeras av två kallmurade, rektangulära pelare som inramar en trappa av natursten. Kyrkotomten är helt gräsbevuxen utan gångar, men spår av sådana syns i marken från stigluckan och runt kyrkan. Rakt fram från stigluckan har kyrkan en kordörr. Innanför muren finns mindre syrenbuskar samt ett större lövträd invid stigluckan. Två liggande gravhällar samt ett enkelt gjutjärnskors finns söder om kyrkan. Innanför den östra kyrkogårdsmuren finns stenfragment uppställda, sannolikt medeltida byggnadsdelar samt gravstensfragment av olika slag. Klockstapeln som idag står på kyrkotomtens sydöstra hörn är hämtad från Öra socken i Gäsene härad. I Kinnarumma fanns en inbyggd klockstapel som inte flyttades med.
STIGLUCKA
Stigluckan byggdes 1930 och är liten med rundbågig öppning och grovt spritputsade fasader som avfärgats vita. Det brutna sadeltaket är belagt med enkupigt lertegel. Vindskivor och nockbräda av trä. Sannolikt är porten med rundbågiga pardörrar upphängda på smidesgångjärn sentida, men tillverkad efter en äldre modell. Dörrbladen är utvändigt beklädda med stående, tjärade träbrädor med stora träpluggar och har en stor låskista av trä.