Stäng fönster Lidköping kn, GAMLA STADEN 4:1 SANKT NICOLAI KYRKA

Beskrivning
SANKT NICOLAI KYRKA -. Kyrkan ligger öst - västligt placerad i den gräsbevuxna, lummiga kyrkoparken. Kyrkogården planerades enligt engelska parkideal 1861. Den övergavs som begravningsplats vid 1800-talets slut.
Kyrkoparken avgränsas på alla sidor av gator; Norra Kyrkogatan, Södra Kyrkogatan, Hamngatan respektive Östergatan. Parken inramas av järnkätting mellan låga runda stenstolpar. Närmast kyrkan finns på alla sidor en symmetriskt anlagd grusplan, rundad mot öster och väster. Från planen utgår gångar i alla väderstreck. Framför huvudingången ligger diagonalt placerade kalkstensplattor. I parken växer planterade, äldre lövträd. Öster om kyrkan finns ett fåtal äldre gravvårdar, företrädesvis 1600- och 1700-tal, placerade i rad. Före 1915 gick här kyrkogårdens östra gräns. En grupp med fem stenar är placerade i ring runt två större träd. Det finns även en gravvård med järnstaket. 1994 borttogs vissa gräsytor och buskage utmed fasaderna, och gravhällar flyttades i vissa fall.