Stäng fönster Borås kn, VÅGEN 5 BYTTORPS KYRKA

Beskrivning
Byttorpskyrkan ligger tillsammans med en klockstapel av rå betong och ett tegelklätt församlingshem på en kulle med rundad tomt. Arkitektens mening med utformningen var att anläggningens två armar skulle vara som en famn mot stadsdelen och klockstapeln, avgränsande mot buller och jäkt utanför kyrktorget, där en springvatten skulle finnas för ro.
Byggnaderna ligger vinklade med långsidorna åt en gård så att en konformad yta bildas mellan dem, kyrkan längs södra sidan och församlingshemmet längs den norra. Gården hägnas åt öster av en drygt meterhög cementmur, gjuten med synlig brädform och sidorna indelade i breda fält. Vid dess södra ända står en klockstapel av betong vid kyrkans nordöstra sida. Ett lågt, svart smidesstaket följer i murens linje fram till en naturstensmur vid sakristian, beskriven nedan. I gårdens nordöstra hörn leder en grusad gång upp till anläggningen. I centrum av gården finns en spegeldamm med kullerstenar som inramas av en låg cementkrans. Från dammen strålar band av röd gatsten i den för övigt asfaltbelagda gårdsytan. Utanför muren är det gräsytor med rosenbuskar, idegran, lövträd som björk och i nordöst rhododendronbuskar. Åt ravinen i norr finns en parkering till kyrkan.
Mot sjön i väster sluttar det brant och en trappa med flacka steg av asfalt, med framkanter av natursten, når ned till en gångväg runt kyrkokullen. Sluttningen är gräsbeväxt med stora ekar samt ett par enar, där sten går i dagen. En rundad naturstensmur, knappt en meter hög, med flata och grovt huggna, rosaaktiga stenar och djupa fogar följer kyrkans västra rundning och har små pelare i tre skift som sticker upp med jämna mellanrum. Församlingshemmet har en altan åt väster och dess mur löper i souterrain ned likt en murad vägg av natursten, vilken är mer finhuggen och flatare, likadan som vid sakristian. Ytan bryts upp av två skift lodräta stenar. Troligen är murarna av samma stenart, men altanens är förmodligen mer sentida, eller tvättad, då stenens färg och fogarnas vithet framträder tydligt. Altanmuren är täckt med kopparplåt. Konststenplattor leder fram från den nedre gångvägen till en dörr i muren i norr. Mellan murarna finns en öppning. Marken mellan kyrkan och muren i väster, samt runt klockstapeln och kyrkofasaden täcks av röd gatsten.
På ömse sidor av sakristian i öster finns en liten gårdsyta med röd gatsten, hägnad av likadana murar som altanens, men högre och utan plåtavtäckning. Invid kyrkans väggar finns en grind i varje hörn av svart smide med cirklar i två rader, sammanhållna av raka nypor. Här har planterats rhododendron, en, nypon, rosor och idegran. Barrväxter av olika slag och rosor finns också i rabatter kring kyrkans norra entré. Längs församlingshemmet finns cypresser och ölandstok. Vid församlingshemmets sydöstra hörn, vid en naturstensmur längs uppfarten, leder en trappa ned till gaveln, med gatsten på stegen och huggen sten likt murens.