Stäng fönster Trollhättan kn, FORS 11:1 FORS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården vid Fors kyrka omges runt om av öppen jordbruksmark, i söder och sydost ansluter också en del bostadshus. Anläggningens södra och östra sida kantas av en väg och mittemot kyrkan på sydsidan ligger församlingshemmet.

Kyrkogården har utvidgats i flera etapper, huvudsakligen åt norr men även åt öster. Norr om kyrkan sluttar marken ner till en lägre belägen del av kyrkogården som anlades under 1950-talet. Längs med delar av begravningsanläggningens södra sida löper en stenmur, de övriga delarna kantas av häckar. Runt hela kyrkogården löper en trädkrans av främst bok och kastanj. Mot söder och sydväst finns tre stycken ingångar, samtliga är försedda med svartmålade dubbelgrindar av järn. Gångarna på kyrkogården är asfalterade.

Anläggningen har sannolikt medeltida ursprung men omnämns första gången 1709 då kyrkan renoverades. I samband med detta uppfördes en mur kring kyrkogården. 1780 utvidgades kyrkogården åt norr då man uppförde en begravningsplats med gravkor för familjen Olbers och Gjaeddas vägnar. Detta gravkor stod endast kvar till 1890-talet då anläggningen utvidgades på nytt åt norr. Stenmaterialet från det rivna gravkoret användes till den mur som uppfördes längs anläggningens norra gräns. Denna mur finns kvar på platsen än idag liksom en högvuxen trädrad utmed muren samt ett antal solitära träd med hög ålder.

Ett litet parti av kyrkogården norr om kyrkan anlades som begravningsplats kring 1910 för direktör Mark vid Sjuntorps fabriker. Detta parti är avgränsat med mur och grind från de övriga delarna av kyrkogården.

År 1912 var det dags för nästa utvidgningsfas, denna gång åt öster. Ny klockstapel uppfördes på denna nya del år 1914 efter ritningar av Gustaf Ljungman, men revs 1952 i samband med uppförandet av ett torn vid kyrkans västra gavel. En äldre klockstapel som funnits vid Fors kyrka åtminstone sedan 1760-talet står numera hos Trollhättebygdens fornminnesförening.

Under 1950-talets första hälft utvidgades kyrkogården än en gång åt norr efter ett förslag ritat av stadsträdgårdsmästaren Artur Hermansson. Denna del är belägen något lägre i marknivå än övriga kyrkogården och har en stram, symmetrisk uppbyggnad med formklippta rygghäckar och ett rätlinjigt gångsystem. Även här finns en trädkrans samt trädrader av björk.

1928 uppfördes ett bårhus i kyrkogårdens nordvästra del. Detta ersattes med ett nytt bårhus år 1967, ritat av Celander Forser Lindgren Arkitektkontor. Samtidigt uppfördes trappan från vägen till kyrkporten samt ett församlingshem söder om kyrkan, ritat vid samma arkitektkontor. År 2004 revs bårhuset och en ny byggnad med verkstad, garage och förråd uppfördes. Intill denna ligger en byggnad med biläggningsrum och personalutrymmen byggd kring 1982-83 och som byggts om under år 2005.