Stäng fönster Borås kn, VÄLLINGKLOCKAN 2 DAMMSVEDJANS KYRKA

Beskrivning
Dammsvedjans kyrka med klockstapel ligger sydost om korsningen Nämndemansgatan-Svedjegatan. Kyrkan är placerad i sydväst-nordostlig riktning på en östlig platå i en kraftigt sluttande naturtomt med blandskog (främst björk och tall) och stenbumlingar i backen. Infarterna till två små parkeringar är diskreta och sker från Svedjegatan i norr. Anläggningen innehåller även ett samtida församlingshem, vilket är beläget i anslutning till parkeringarna, cirka 20 meter nordöst om kyrkan. Vid brantens slut ansluter kyrkotomten utan hägnad direkt till den näraliggande skolgården. I nordväst och söder övergår kyrkotomten utan gränsmarkering till omkringliggande skogsområde. Arkitekten hade intentionen att växtligheten skulle nå inpå knutarna.
Infarten till kyrkotomten och kyrkan sker via en rak, asfalterad och gatstenskantad gång som leder ända fram till klockstapeln. Kyrkan är högre belägen än församlingshemmet. Arkitekturen är funktionalistisk och uppbyggd av återhållna, vita, kubiska former i en våning med källare. Församlingshemmet är en långsträckt byggnad, uppbruten i flera olika volymer som famnar en liten gård med öppning åt sydväst. Markytan är där belagd med betongsten och har rabatter längs väggarna. Söder därom ligger så kyrkan med en låg och kubisk klockstapel av betong och trä rakt framför huvudentrén i norr. Denna utgör också stigport åt kyrkan genom att stå på fyra hörnpelare.
Under klockstapeln och fram till ingången är gången belagd med betongplattor. En gång med glest utplacerade betongplattor leder runt kyrkans nordöstra och sydvästra fasader. Mellan kyrkan och församlingshemmet är kyrkotomten gräsbevuxen med någon enstaka björk och oregelbundna planteringar med vintergröna växter. Från parkeringen i väster leder en asfalterad stig ned mot församlingshemmets huvudingång i öster och vidare ned runt byggnaden. Markrenoveringar utfördes 1991.