Stäng fönster Borås kn, TOARP 2:8 M.FL. MIKAELSKAPELLET

Beskrivning
Anläggningen är en långsträckt, rektangulär begravningsplats med nord-sydlinjen på diagonalen genom sig, med sluttning ned åt nordöst. Området är anlagt i två etapper: norra delen anlades under 1930-talet, invigdes 1938, och är en traditionell begravningsplats med rak mittgång och gravar i rader, medan södra delen är från slutet av 1960-talet och är en tallbemängd skogskyrkogård med slingriga stigar. I brytningszonen mellan dessa olika partier, på höjden över och riktad mot den äldre delen, uppfördes detta vita gravkapell 1942. En mörk talldunge reser sig som fond bakom byggnaden åt sydväst. Framför kapellet åt nordöst är ett stensatt etage sig med en centralt placerad trappa i. Runt kapellet är marken grusad.
Norra delen av tomten hägnas av kallmurar av gråsten och huvudentrén är i nordöstra hörnan vid parkeringen, med en tvåbladig grind, flankerad av enkla, likadana grindar. Grindarna är av svart smide med raka spjälor och innanför dessa står i norr ett högt kors av brunfärgat trä med ett förgyllt Kristus-monogram upptill. En bred asfalterad uppfart löper längs östmuren, med gravar mellan vägen och muren och en låg lövhäck på andra sidan, fram till kapellet och en grusad plan nedanför detsamma. Från kapellets plan framför trappan leder en bred stentrappa med smidda handledare ned till en bred grusad gång, i vars förlängning man ser rakt mot Toarps kyrka uppe på en höjd i nordöst. Trappan flankeras av stora barrbuskar. Den äldre, norra delen av begravningsplatsen har på västra sidan om mittgången gravar i gräsytor med lövbuskar mellan gravkvarteren och äldre lövträd som björk och lönn. Gravstenarna är låga och står i rader. På östra sidan om mittgången är det grus mellan gravarna, som är försedda med grusade stenramar och i närheten av kapellet är det på denna sida flera barrbuskage.
Från kapellet går en slingrande, asfalterad gångväg över den södra begravningsplatsen med stora gräsytor, tallar, björk och idegransbuskage. Gravvårdarna är låga och många ligger plant i marken på de vidsträckta gräsytorna. Skogsvegetationen har alltså inte bevarats i den utsträckning som det var tänkt. Tomten hägnas åt sydväst av en gärdsgård med en öppning. Ungefär mitt på vägsträckan är en "meditationsplats", som den kallades vid anläggandet, som har en korsande stig. Vägkorset är grusat, men utanför ytan har stigen belagts med oljegrus, vilket naturen dock håller på att återerövra. Hörnen i korsningen har stensatta ytor med låga stenmurar av stor gatsten runtom i sicksackformer. Murstenarna är lagda i bruk. Markstenarna är lagda med djupa, utkratsade fogar. Parkbänkar är uppställda vid murarna. Åt i söder sluttar marken och endast en mindre del utnyttjas där för gravar. Lövträd och Gunnebostaket hägnar Gärdhems tomt. Västra sidan stupar brantare ned mot ett promenadstråk i skogskanten och på en lägre etage går också en asfalterad gångväg inom begravningsplatsen.