Stäng fönster Österåker kn, RYDBOHOLM 2:1 ÖSTRA RYDS KYRKA

Omgivningen
Östra Ryds kyrka och kyrkogård ligger två mil norr om Stockholm på vägen mot Vaxholm. Vackert belägen på sydsidan av en bergkulle och omgiven av ett öppet åkerlandskap vid Kyrkfjärdens norra strand är kyrkan väl synlig. Omgivningen är rik på fornlämningar från vikingatid och medeltid. Mellan kyrkan och Rydboholms gård leder en lång allé. Granne med kyrkan ligger gamla klockarbostaden samt Ryds folkskola från slutet av 1800-talet.

Anläggningen
Kyrkogårdens äldsta del omfattar ett nästan kvadratiskt område inhägnat med bogårdsmur av gråsten utan spår av murbruk. Området motsvarar kyrkogårdens utbredning fram till 1914. Före kyrkans tillbyggnad på 1690-talet hade kyrkogården troligen en snävare utsträckning i söder och väster, där för övrigt klockstapeln var placerad utanför muren. Kyrkogården inramas som brukligt är av en trädkrans varav ett antal äldre träd bestående av lind och ask ännu återstår. Gången från entrén i väster till kyrkans norra port är belagd med asfalt. I övrigt är gångarna gruslagda. Gravkvarteren är till större delen grästäckta och gravvårdarna av sten. Enstaka gravar har hägnad av gjutjärn.

Bogårdsmuren har numera öppningar i samtliga väderstreck. Stigluckan i nordväst är byggd 1751 och senare förändrad liksom södra porten. Båda har tegelmurade, gulputsade stolpar täckta av pyramidformiga huvar av svartmålad plåt och försedda med grindar i smide från 1800-talet. Norr om bogårdsmuren, mittemot kyrkans norra korsarm, ligger uppe på krönet av kullen den 1924 invigda kyrkogården. Området omges av en granhäck. Senaste utvidgningen ligger öster om kyrkan, i och nedanför slänten, där under senare år även en minneslund anlagts i söder. Växtligheten i slänten består av ek och lind samt senare planterade granar. Denna del av kyrkogården omgärdas av en trädkrans av björk som fortsätter i väster utanför muren och den äldre trädkransens lindar. Nedanför trappan, öster om kyrkan, finns ett grästäckt mittparti med björkar som förmodligen är tänkt som en allé. Området delas in av långa, raka häckar planterade i räta vinklar.

I kyrkogårdens nordvästra hörn, delvis på bogårdsmuren, står en bod uppförd i tegel under 1700-talet och senare tillbyggd. Fasaden är spritpustad och avfärgad i ljust gul färg och byggnaden har ett toppigt tälttak täckt med svart tjärpapp.

Kyrkobyggnaden
Östra Ryds kyrka är uppförd som en salkyrka, orienterad i öst-västlig riktning. Kyrkan är en av tiotalet medeltida uppländska sockenkyrkor som till största delen uppförts i tegel. Genom tillbyggnad i norr och söder har kyrkan utvecklats till en korsformig byggnad. I öster finns ett tillbyggt gravkor med polygonal form och i väster ett tillbyggt kvadratiskt torn. Från den äldsta kyrkan återstår förutom långhus och kor även sakristian.