Stäng fönster Karlstad kn, VÄSE KLOCKARGÅRD 2:1 VÄSE KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN- Kyrkplatsen ligger emellan Karlstad och Kristinehamn och väg 240 mot Molkom. Intill kyrkan ligger sockenstuga och en ekonomibyggnad. Väster om kyrkan ligger den fd klockargården och i nordostlig riktning ligger den fd prästgården. Området kring kyrkan utgör ett riksintresse för kulturmiljövården med motiveringen: "Rikt sockencentrum med nyklassicistisk kyrka, prästgård, klockaregård, sockenstuga, skola och kyrkstallar. Kronofogdeboställe i Ve och hembygdsgården Mölntorp, milstolpar och stenvalvsbro längs gammal kommunikationsstråk. "

Enligt traditionen skall den första kyrkan i Väse varit en mycket smal träkyrka som legat något nordväst om den befintliga kyrkan. Senare skall en korskyrka av sten med vitkalkade väggar och tak av spån ha uppförts. Till denna kyrka hörde ett mycket högt och smalt torn. Invändigt skall det ha funnits två läktare och flera värdefulla inventarier.

KYRKOGÅRD- De äldsta delarna av kyrkogården sträcker sig runt om kyrkan. Den timrade balken runt kyrkogården byttes 1772 mot en stenmur. Under 1900-talet har fyra utvidgningar skett och numer sträcker sig kyrkogården i öster och norr även på andra sidan om älven Glumman. Norr om kyrkan gjordes en omplanering av den gamla delen år 1930. På denna del liksom på var och en av utvidgningarna finns allmänningar, som trots vissa förändringar bibehållit något av sin ursprungliga karaktär.

Kyrkogården ligger till största delen norr och nordost om kyrkan. Älven Glumman rinner från nordväst till sydöst genom platsen. Begravningsplatsen har en oregelbunden form och gränsar i sin helhet i norr till hembygdsgården, i nordöst till väg och bebyggelse, parkering och sockenstuga samt i väster till gärden ut mot sjön Panken. De äldsta delarna runt kyrkan ligger på plan mark och omges av stödmur i norr, öster och söder samt av oxbärshäck i väster. Utvidgningarna på östra sidan om Glumman omgärdas av stenmur i norr, öster och söder.
Trädbeståndet uppvisar ett rikt urval av lövträd. Kvartershäckarna utgörs bland annat av oxel, bukettspirea, hagtorn och oxbär. Ytorna är i huvudsak gräsbevuxna. Hela kyrkogården har asfalterade gångar. På äldsta delen och 1983 års utvidgning är de kompletterade med plattgångar inom kvarteren. På 1950-talet såddes de flest grusgravarna igen och stenramar sänktes. Endast ett fåtal grusgravar finns kvar, de flesta belägna på den gamla delen söder om kyrkan.