Stäng fönster Eda kn, KÖLA KLOCKARGÅRD 1:1 KÖLA KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN - Kyrkan har länge utgjort socknens historiska och religiösa centrum. I exponerat läge väster om sjön Hugn utmed den gamla färdvägen ligger Köla kyrka och den kulturhistoriskt intressanta prästgården från sekelskiftet 1800- 1900 med tillhörande ekonomibyggnader och arrendatorbostad. Vid kyrkan ligger också den gamla sockenstugan och ett församlingshem från 1950-talet. I närheten ligger en skola från 1800-talets slut.

KYRKOGÅRD - Begravningsplatsen har en oregelbunden form. De största delarna ligger norr och väster om kyrkan. Den äldsta delen är relativt liten och ligger söder om kyrkan. Kyrkan har det högsta läget och kyrkogården sluttar svagt mot öster, norr och nordväst. Omgivningen utgörs av sjön Hugn i norr och öster, församlingshem med parkeringsplats i söder, gärden och prästgården från syd- till nordväst. Kyrkogården omgärdas av sten- och stödmurar mot land och av oxbärshäck mot sjön. I den nordvästra muren finns en spetsbågig stigport från 1939 i sten och med korskrönt skiffertak.

Kvartershäckar av buskrosor, måbär och oxbär finns på den norra delen. Trädbeståndet utgörs främst av lind och lönn men även alm och pil förekommer. Det huvudsakliga ytmaterialet är gräs. De stora gångarna är asfalterade och de mindre är plattlagda.

Nordväst om kyrkan ligger den enda kvarvarande grusgraven, brukspatron L.A Groths på Adolfsfors grav med monumental gravsten och gjutjärnsstaket. Gravvårdar över Esaias Tegnérs mor, syster och svåger står strax norr om kyrkan liksom två stenar med namnen på Köla kyrkas präster från 1469 till nuvarande tid. Kring kyrkan står ett flertal bevarade skifferstenar, de flesta från 1800- talets första hälft. Ett särdrag för Köla kyrkogård är gravvårdar i form av glaskulor, som tillverkades vid Eda glasbruk och som användes fram till 1920-talet. Glaskulorna, ofta i färgat glas och den dödes namn och årtal ingraverade, placerades på en trästolpe. Kulorna numer förvarade i kyrkan. Glas används också på två gravstenar från början av 1900-talet.