Stäng fönster Eda kn, NOLBY 1:47 M.FL. EDA KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN - Kyrkomiljön ligger placerad efter gamla landsvägen mellan Arvika och Norge. Sockenkyrkan ligger inte i någon av kommunens tätorter, utan mellan två av dem, Charlottenberg och Åmotfors. I Åmotfors uppfördes 1961 en modern kyrka och i Charlottenberg finns en klockstapel sedan 1957. Sockenkyrkan i Karl Johan-stil är ritad av Axel Nyström och invigdes 1841. Dess troligen medeltida föregångare av trä låg cirka 600 meter längre söderut, i Nolby. I kyrkoanläggningen finns ett bårhus söder om kyrkan. Norr om kyrkan finns dessutom fd sockenstugan med kyrkvaktmästarbostad, numera med kyrkogårdsexpedition och personalutrymmen, nybyggt långsträckt församlingshem och ekonomibyggnader. Kyrkan står på kyrkotomt, kyrkogården finns väster om gamla landsvägen.
KYRKOGÅRDEN - Kyrkogården anlades 1840 på västra sidan landsvägen mitt emot kyrkan. Runt kyrkan finns ett parkområde där inga begravningar sker. Kyrkogården har oregelbunden form och sträcker sig i nordsydlig riktning. Den utvidgades mot norr 1918 och 1939 och ytterligare en utvidgning gjordes 1955 i söder och väster. Allmänningar fanns i väster på 1918 års utvidgning och i öster på 1939 års utvidgning. Sedan 1960-talet används de till familjegravar och den ursprungliga karaktären är endast i viss mån bevarad. Vid en genomgripande renovering 1948-51 såddes alla grusgravar igen och alla hägnader kring gravar togs bort. De olika utvidgningarna ligger huvudsakligen plant men på skilda nivåer. I söder finns en slänt med mindre terrassering. Omgivningarna utgörs av skog i väster och norr, väg och kyrkan med park och skog i öster och gärden i söder. Begravningsplatsen omgärdas av granhäck i norr, stenmur i öster och söder och av staket med häckar i väster. Lövträdsbeståndet är stort. Alla större gångar är grusbelagda och några mindre är plattbelagda.
I ett centralt läge mitt emot kyrkan på äldsta delen av kyrkogården står makarna Sundströms höga gravsten framför trappan till 1955 års utvidgning. Bland de stora gravvårdarna på denna del finns ett flertal skifferstenar från 1800-talets mitt. Ett säreget inslag på kyrkogården är glaskulor i skiftande färger med ingraverad text och dekor. På ursprunglig plats finns ungefär fem glaskulor bevarade, men ett tiotal är tillvaratagna av ägarna. Något enstaka träkors med graverat glas i kupad form finns också. Både glaskulorna och kuporna tillverkades fram till 1920-talet vid glasbruket i Eda. På kyrkogårdens äldre delar finns också ett stort antal träkors av både äldre och yngre datum.