Stäng fönster Eda kn, BODA 1:121 M.FL. SKILLINGMARKS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN - Sockenkyrkan ligger placerad på ett näs mellan sjöarna Askesjön och Björklången, i anslutning till bybildningen Skillingmark. Den nuvarande kyrkobyggnaden, uppförd 1690 föregicks av en medeltida träkyrka vid Klevane udde. Där företogs 1945 en arkeologisk undersökning som blottade grundmurarna efter en liten byggnad med rektangulärt långhus och smalare kvadratiskt kor. En minnessten markerar platsen. I kyrkoanläggningen ingår förutom kyrka och kyrkogård även ett bårhus och en servicebyggnad placerad norr om kyrkan, och en sockenstuga med ekonomibyggnad/redskapsbod placerad väster om kyrkan. Utanför sockenstugan, en timrad traditionell tvåvånings parstuga från 1800-talets första hälft, står en minnessten över Gustav V och drottning Viktorias besök på platsen. Kyrkan är förknippad med intressant personhistoria, till exempel vigdes Carl Jonas Love Almquist med sin piga Maria här 1824. De bodde tillsammans i en av byggnaderna till Skillingmarks bruk.
KYRKOGÅRDEN - Kyrkogården anlades samtidigt som den nya kyrkan byggdes. Begravningsplatsen har en oregelbunden form med nordsydlig sträckning och sin största delen norr om kyrkan. Söder om kyrkan sluttar marken ner mot sydöst. Omgivande miljö utgörs i norr av gärden, i öster av grönområden i slänt mot Bodaälven, i söder av väg, ängsmark och sjön Björklången och i väster av bebyggelse, väg och berg. Kyrkogården omgärdas av stenmur i väster, stödmur i söder och öster och av en häggmispelhäck i norr. Mellan gamla delen och 1934 års utvidgning finns en jordvall efter muren som togs bort på 1950-talet. Mellan utvidgningarna ligger dock muren kvar.
Platsens äldre delar ligger runt kyrkan med den största arealen i söder. Området närmast kyrkan i norr används inte till begravningar på grund av markens höga lerhalt. Sannolikt har smärre utvidgningar av kyrkogården gjorts innan den första dokumenterade ägde rum 1934. Den andra följde 1965, även den i norr. I samband därmed uppfördes i nordvästra hörnet ett bårhus i trä, som ersatte den gamla likboden vid porten i väster. Allmänningen låg på 1934 års utvidgning inom två kvarter. Sedan 1950-talet nyttjas denna mark till familjegravar och områdets ursprungliga karaktär har numera gått förlorad. Ett urngravsområde är beläget intill östra muren på 1965 års utvidgning. Kyrkogården undergick ansenliga förändringar 1957, då ett stort antal grusgravar, gravramar och många kvarters- och familjehäckar togs bort. 1995 tog man i anspråk ett oanvänt markområde för 50 nya gravplatser och året efter invigdes en minneslund nordost om kyrkan, kvadratisk i formen och inramad av planterade buskar.
Endast två grusgravar återstår, en i norr och sydväst om kyrkan. Söder om kyrkan finns enda kvarvarande järnstaketet runt ett större gjutjärnskors med dödsåret 1862. En stor, äldre gravsten av skiffer står strax väster om kyrkan rest över "Bruksinspector Olof Hjerpe" (1762-1806). Åtta smidda järnkors från 1700- och 1800-talet är utplacerade norr om kyrkan och utmed muren söder om bårhuset står gamla gravstenar. På kyrkogårdens äldsta del i kyrkans närhet kännetecknas gravvårdarna av stor variation till format, utformning och placering till skillnad från gravvårdarna på de yngre delarna.
1996 invigdes en minneslund nordost om kyrkan, kvadratisk och inramad av planterade buskar.