Stäng fönster Sigtuna kn, HAGA KYRKA 1:1 HAGA KYRKA

Beskrivning
Nordost om kyrkan, utanför kyrkogården, står den brädfordrade, rödfärgade klockstapeln med spånklädd huv. Den restes 1634 som en öppen klockbock och de tre spirorna mellan vilka klockorna hänger, är fortfarande till större delen klädda med spån som bevarar färgspår från rödfärg. Klockstapeln byggdes in 1727 och reparerades drygt hundra år senare, 1838 efter att ha fått förfalla i väntan på ett planerat tornbygge på kyrkan. Båda klockorna är omgjutna, den mindre år 1754 och den större år 1840.

Kyrkogården runt kyrkan ligger i en sydvästsluttning. Den är omgiven av en bogårdsmur av gråsten med äldre ingång i väster försedd med gjutna järngrindar på stenstolpar och en 1909 från klockargården upptagen ingång i norr även den med stenstolpar och järngrind. Kyrkogårdsmuren är omlagd från nordvästra hörnet fram till norra ingången 1834 i samband med att en kyrkbod som legat i muren flyttas till en plats norr om klockstapeln. Längs hela murens insida växer en häck. Delar av en trädkrans inom och utom kyrkogården består idag av höga träd.
Kyrkogården har äldre gravplatser omgivna av smides- och gjutjärnsstaket eller stenramar. Södra delen är indelad i avlånga gräskvarter omgivna av krattade grusgångar. Någon utvidgning av kyrkogården har inte skett. Fråga om att anlägga en minneslund inom kyrkogården är aktuell 2003.

Öster om klockstapeln ligger en knuttimrad, brädfordrad bod flyttad från kyrkogårdsmuren år 1834. Den har under 1900-talet fram till 1960 använts som likbod. Dess ursprungliga läge i kyrkogårdsmuren samt äldre beslag tyder på att den är ålderdomlig.

Norr om kyrkan ligger en knuttimrad, panelklädd byggnad från 1700-talet uppförd som klockarbostad och senare även som kyrkskola. Nu innehåller den bostad för kyrkväktaren i den södra delen och församlingssal i den norra delen.

Nordost om kyrkan ligger nuvarande prästgården i en panelklädd, rödfärgad byggnad uppförd under 1800-talets slut som småskola/lärarbostad