Stäng fönster Uppsala kn, BERTHÅGA 11:12 BERTHÅGA KAPELLKREMATORIUM

Beskrivning
I öster avgränsas kyrkogårdsområdet av en gråstensmur, satt i murbruk. Entrén i öster är anpassad till biltrafiken. En rak och bred processionsväg leder från entrén i öster upp mot krematoriet förbi klockstapeln. Man kommer in på området genom grindarna i järnsmide som är formgivna av konstnären Olof Hellström. Härifrån har man en vid vy över kyrkogårdsanläggningen upp mot klockstapeln och krematorikapellet. Landskapet har getts en både monumental och högtidlig prägel. Insprängda i de öppna områdena finns högre liggande impediment där urberget på sina håll går i dagen och där det växer träd.

Södra och sydvästra delen av kyrkogården präglas av den omgestaltning av området som utfördes under slutet av 1990-talet efter ett förslag, upprättat av landskapsarkitekterna Monica Sandberg och Nils Odén. Dessa delar av kyrkogården fanns med i Ulla Bodorffs ursprungliga plan men hade ännu inte tagits i anspråk och utnyttjades fortfarande som jordbruksmark. Arkitekternas tanke med området var att anknyta till det gamla jordbrukslandskapets indelning i inägor och utmark där inägorna, åkrarna, blev kistområden och utägorna urngravsområden. Gravkvarterens indelning följer tegarnas enligt laga skifteskartan för Berthåga by år 1865. På ”utmarkerna” planterades asklundar, dvs skogsdungar med ädellövträd som i framtiden är tänkta att användas som urngravsområde. Ovanför inägorna anlades den s.k. trädkyrkan som stod klar 2001. Det är en sexradig allé av lindar planterade för att efterlikna Uppsala domkyrkas planform. Träden motsvarar domkyrkans pelare. ”Ytterväggarna” i trädkyrkan består av bokhäckar. Marken i mittskeppet är stenlagd och leder fram till ”koret” där det finns en stensatt damm med utskjutande häll i en kistas storlek. Bakom hällen står ett altare i form av ett stenbord. Trädkyrkan är tänkt att användas till förrättningar, inte bara begravningar, utan även dop och vigslar.

Söder om trädkyrkan byggdes en kulle av schaktmassor. Den är tänkt att utgöra en utsikts- och minnesplats och är försedd med ett arrangemang av sten med en stenskål från vilket vatten rinner nerför en stensatt trappa till en damm. Från dammen leds vattnet ut i den bäck som flyter genom kyrkogårdens nedre delar. I samband med omdaningsarbetena omkring år 2000 byggdes ett par nya broar över bäcken, en stenklädd bro och en mindre träbro.

Gravkvarteren är till största delen belägna i de öppna landskapsavsnitten, men i norra delen av kyrkogården finns det även urngravar i naturlig skogsmark (kv 13). Gravkvarteren är samlade i stora grästäckta enheter. Låga häckar är planterade som avskiljande element. Urngravarna är belägna på de högre liggande delarna och kistgravarna ligger lägre där jordlagret är djupare. Minneslunden är tillsammans med en urnlund belägen vid en glänta i en dunge norr om processionsvägen och klockstapeln. Smyckningsplatsen vid minneslunden omger en gammal vattenkälla. Längst västerut ligger det muslimska gravområdet. Det finns även ett särskilt kvarter för judiska gravar och ett för katolska samt ett för medlemmar av Bahaisamfundet.

På en höjd söder om processionsvägen står klockstapeln som samtidigt är en stor bronsskulptur. Den består av två sammanhängande bronsgestalter genomlysta av rymd. I öppningarna mellan dessa hänger de bägge klockorna. Klockstapeln är utförd av Olof Hellström.

Söder om kyrkogårdsentrén i öster ligger ekonomigården från början av 70-talet, uppförd efter ritningar av Matell & Nordström arkitekter. Den består av fyra långsmala, envåniga byggnader i två parallella rader. Byggnaderna har flacka sadeltak och mörkbrun, nästan svart, fasadpanel. I anslutning till ekonomigården ligger en rest av den gamla jordbruksbebyggelsen på platsen i form av ett äldre rödfärgat bostadshus.