Stäng fönster Härnösand kn, NORDANSJÖ 1:22 HÖGSJÖ KYRKA

Beskrivning
Kyrkotomten, som inramas av en tämligen låg bogårdmur i natursten, är ursprungligen smal och nästan båtformig. Idag kilformig mot väster, smal i norr och söder, men kraftigt utvidgad i etapper mot framför allt öster, men även nordöst. Bogårdsmuren är som högst mot söder, men marknivån stiger i väster. Muren avslutas i norr ungefär i höjd med västtornet. I öster faller nivån brant och här passerar tomten snävt förbi sakristian med en slänt ned till gångvägen från tomtens södra sida bort mot det i norr liggande gravkapellet från 1955, ritat av arkitekt K M Westerberg. Kapellet har souterrängplan mot norr. Slätputsade fasader, svart målning i souterräng, gul målning i övrigt, sadeltak, enkupigt tegel. Pelarportik mot söder, fyra runda betongpelare, rakt gavelfält med lockpanel, pilformigt avslut i nederkant, brun lasyr. Pardörr med ekpanel i rombformigt mönster.

Tomten avgränsas i väster av en äldre byväg utmed Mörtsjöns östra strand, i norr av ett brant bergparti som i varierande kuperad grad och skogbeklätt fortsätter mot öster. Längre österut passerar den nyare vägen mellan Hälledal och Veda. Även i söder finns ett skogsparti, men på samma flacka mark som tomten i sig. Från tomtens västra ände löper en körväg på utsidan av bogårdsmuren upp till gravkapellet i norr.

Invid huvudingången till kyrkotomten i söder finns en asfalterad parkeringsyta och en gruppering av hus med timrade faluröda kyrkstallar i sydöst, en mindre faluröd mangårdsbyggnad i trä samt ett församlinghem med putsad souterrängvåning och träpanelad vitmålad fasad i sydväst.

Huvudingången markeras av en murad, slätputsad och vitmålad stigport med smidd gallergrind från Gustaf IV Adolfs tid. Stolparna, vars sockel är gråmålad, utgörs av framspringande pilastrar som bär en barockmässigt svängd överdel med profilerat listverk och kröntäckning av falsad plåt, samt tre dekordetaljer i vitmålat trä.

Längre i sydöst finns också ett murat och slätputsat par grindstolpar med smidesgrind dem emellan. Stolparna med svartmålad sockel och utkragande profilerat krön och tälttaksformad täckande plåt.

Från huvudentrén en diagonal gångväg upp mot västra entrén genom tornet; där den delar sig och löper utmed kyrkans södra sida liksom mot norr och ut mot gravkapellet samt magasinsbyggnaden för kyrkgårdsarbetet. Det finns också en gångväg mot väster utmed muren, som löper vidare runt och tillbaka utmed muren mot kyrkan på norra sidan också; liksom mot öster där gångvägen löper utmed murens insida och möter södra långhusentréns tvärställda gångväg ned mot grindparet i bogårdsmuren. Samtliga gångvägar med grusad yta.

Gravkvarteren i huvudsak med stora gräsytor, men i sydöst ett flertal större gravar med grusade ytor framför gravvårdarna. I väster finns ett större område med smidda gravkors. I sydöst, upptagande nivåskillnaderna i marken, finns en cirkelformad gravplats med gravvårdar, troligen inte en minneslund. Invid tornentrén finns en större familjegrav efter kontraktsprosten Svedberg.

I den utvidgade delen av begravningsplatsen längre österut, första etappen under 1930-talet, finns ytterligare ett par grindstolpar lika föregående. Härifån löper ett nätverk av åtta grusgångar i öst-västlig riktning sammanhållna av en 2 m bred grusgång från östra grindparet i nordlig riktning.

En trappa från sakristians sydöstra hörn leder ned i avsatser till dessa grusgångar. Gravkvarteren är öppna med gräsytor utom i sydöst där enbart grusytor vid gravvårdarna, familjegravar, finns. Längre österut även buskage kring vårdarna. Centralt, men längst österut, finns en kulle med minnelund.