Stäng fönster Norsjö kn, NORSJÖ 8:88 NORSJÖ KYRKA

Begravningsplatserna

Norsjö kyrkogård
Norsjö kyrkogård anlades omkring 1909, samtidigt som korskyrkan från Näset flyttats dit. Större utvidgningar har skett vid tre tillfällen mot sydväst 1949 (distriktslantmätare W. Engström), 1965 (Trädgårdstekniska byrån) samt efter 1982 åt nordväst. Två mindre utvidgningar åt väster har skett under 1990-talet, senast 1997. Kyrkogården har plan terräng och inramas mot Kyrkvägen i söder av en lång stenmur och i nordost av björkar planterade mot landsvägen. En mindre ingång till kyrkogården finns intill gravkapellet i sydost, med grindstolpar av finhuggen sten och järngrind. Gången in mot kyrkan är plattlagd. Huvudentrén till kyrkogården ligger längre söderut och har en bred grusad infart och fyra grindstolpar av kvadermurad grovhuggen sten samt svartmålade grindar. De flesta gångarna på området är grusade. Smalare plattlagda gångar finns mellan gravraderna. Närmast kyrkan och i anslutning till de yngre gravområdena i nordväst finns asfalterade gångar. En björkallé leder fram längs mittgången i sydväst-nordostlig riktning och en björkrad leder från huvudentrén i söder. Utöver de spridda björkarna som dominerar kyrkogården, finns granar och rönnar. De äldsta gravarna finns strax sydväst om kyrkan med bland annat fyra grusgravar med stenram, samt två grusgravar med gemensam häckomgärdning. Ett häckomgärdat område finns på områdets mitt. Gravarna, främst stående gravstenar, i gräsmatta är disponerade i långa rader i sydväst-nordostlig riktning, utan rygghäckar. Även liggande stenplattor, träkors och smidesjärn-kors förekommer. Förhållandevis stora ej gravlagda områden finns i nordväst innanför en halvrund buskplantering med bland annat röda kornellbuskar. Galvaniserade lyktstolpar med runda lykthus belyser hela kyrkogården.

Ett gravkapell i trä ligger strax sydost om kyrkan, mot Kyrkvägen. Det uppfördes 1920−1921 i nationalromantisk stil och ritades liksom kyrkan av arkitekten Fredrik Falkenberg. Gravkapellet är sexkantigt och sedan 1947 varmbonat och ställt på en betonggrund med källare. En brant nerfart på norra sidan leder in till bisättningsrummet i källaren. Fasaden är klädd med stående rödmålad locklistpanel och har liggande småspröjsade fönster på sidorna samt ett sexkantigt fönster i sydost ovanför altaret. En stentrappa leder upp till entrén, som har två blågrå pardörrar med rombmönstrad panel, samt dekorativa smiden och lås. Det branta valmade taket täcks av enkupigt tegel och kröns av en toppig kopparhuv med klot och kors. En ekonomibyggnad uppfördes 1973, ett 50-tal meter väster om kyrkan. Den flyttades söderut och sammanbyggdes med en ny ekonomibyggnad med garage 1992. Redskapsbod och förråd av trä finns även på områdets västra del. Det äldsta gravområdet kring kyrkan, med bland annat grusgravar, är det område på kyrkogården som innehåller högst kulturhistoriska värden.

Norsjö gamla kyrkogård
Norsjö gamla kyrkogård vid Näset upptogs omkring år 1850 när kyrkplatsen flyttades dit. Bakgrunden till flytten var att prästbostället ända sedan år 1813, när Johan Anders Linder var kapellpredikant, legat på närbelägna Stennäs och det var mer praktiskt för prästen om kyrkan låg där. Landshövding Montgomery skall också ha påverkat valet genom att påtala ”här skall kyrkan ligga” utifrån hur högt och vackert läget var.
Kyrkogården omgärdas med en kallmurad stenmur. Marken är gropig och täckt med vildvuxet gräs, men i övrigt relativt plan. Entréer finns på norra respektive västra sidan med grindstolpar av stockar och vitmålade trägrindar. På områdets nordöstra del finns en stengrund bevarad från 1850 års korskyrka. Växtligheten består av spridda björkar samt enstaka tallar, granar och rönnar. Rester efter en grusgång som lett runt området syns. Gravvårdarna är grupperade i oregelbundna rader. Några grusgravar med stenram finns, vilka i huvudsak är överväxta med gräs. Resta stenar dominerar, men det finns också ålderdomliga träkors med sadeltak, ett tiotal gjutjärnskors och smidesjärnskors.

En likbod är placerad på områdets sydöstra sida. Den uppfördes före sekelskiftet 1900, kanske så tidigt som 1850. Byggnaden är klädd med stående vitmålad lockpanel och ett sadeltak täckt av tvåkupigt tegel. Någon kyrkogårdsplan har aldrig funnits, utan gravar upptogs där det passade. Inga nya gravar upptas, men så sent som 1982 jordfästes folk i äldre familjegravar.

Norsjö första kyrkogård
Norsjö första kyrkogård ligger mellan kommunhuset och Skolgatan. Området har parkkaraktär med björkar i klippt gräsmatta och inhägnad saknas. Begravningsplatsen invigdes 1816 och användes av församlingen fram till 1850. Ett kapell hade uppförts på platsen redan 1811. Idag syns en ”kyrkogrund” i korsform samt en minnessten i närheten av Skolgatan. Minnesstenen restes 1923, samtidigt som björkplanteringar gjordes, och grunden markerades med natursten som täcktes med torv åren 1954−1955. Grunden antyder en korskyrka, vilket inte är korrekt. Däremot hade den rektangulära byggnaden ett utskjutande vapenhus på södra långsidan och troligen även en sakristia mitt på norra långsidan. Inga gravvårdar är bevarade, annat än synliga ”gravkullar” på områdets östra del.