Stäng fönster Skövde kn, KYRKETORPS GAMLA KYRKA 1:1 NORRA KYRKETORPS GAMLA KYRKA

Beskrivning
NORRA KYRKETORPS GAMLA KYRKA ligger i nordöstra delen av en liten, ensligt belägen kyrkogård. Kyrkogården består av en hög och markerad ås, på vars krön kyrkan är placerad i öst - västlig riktning. Kyrkogårdens huvudingång utgörs av en dubbel gallergrind av järnsmide, placerad mellan stolpar av obearbetade resta stenar. Från grinden leder en grusgång till kyrkans huvudingång i sydfasaden. En grusgång leder runt hela kyrkan. Kyrkogården har även en ingång i söder. Sydgrinden, som har samma utformning och placering som grinden i väster, vetter mot ett skogsområde. Kyrkan inramas på alla sidor av en kallmurad stenmur, lagd 1984. Tidigare bestod inhägnaden av ett enkelt trådstängsel. På kyrkogården växer många större träd, såsom askar och lönnar. De fåtaliga gravvårdarna är belägna söder och väster om kyrkan och utgörs främst av resta stenar. En gravvård i väster omges av ett praktfullt gjutet järnstaket. Järnstolparna kröns av bland annat änglahuvuden. Staketet skall vara gjutet på Skövde mekaniska verkstad (nuvarande Volvo) vid 1800-talets slut.
KLOCKSTAPEL - Söder om kyrkan ligger en klockstapel från 1932. Den öppna klockstapeln av timmer täcks av ett sadeltak.
EKONOMIBYGGNAD - I kyrkogårdens nordvästra hörn är en liten ekonomibyggnad som inrymmer förråd och dass. Byggnaden har rödmålad panel samt tegeltäckt sadeltak.