Stäng fönster Skövde kn, EDÅSA 4:1 EDÅSA KYRKA

Beskrivning
EDÅSA KYRKA ligger öst - västligt placerad på den östra delen av den äldsta, kvadratiska kyrkogården. Huvudingången vetter mot en liten uppfartsväg i söder och består av en dubbel smidesgrind av järn. Den rikt dekorerade grinden kröns av stiliserade bladornament. Grindstolparna är murade och putsade samt täckta av ett pulpettak med tvåkupigt tegel. En grusgång leder från grinden till kyrkans sydportal. Kyrkogården har mot granngården i norr en enkelgrind med samma utformning och placering som den södra grinden. En grusgång leder från grinden mot söder. Kyrkogården inramas av en kallmurad stenmur. Innanför muren växer planterade lindar. Längre in på kyrkogården är ytterligare några lindar och grusgångar. De fåtaliga gravarna ligger i kvarter, huvudsakligen på södra delen av kyrkogården. Kyrkogården utvidgades mot väster, möjligen 1940. Den nyare delen av kyrkogården ligger lägre än den östra. En trappa leder upp härifrån och österut. Nya kyrkogårdsdelen har kallmurade stenmurar mot norr och söder samt i söder en nyare järngrind.
KLOCKSTAPEL - Omedelbart sydväst om kyrkan ligger på kyrkogården en rödmålad klockstapel från 1930-talet. Alldeles väster om klockstapeln är ett lågt, rödmålat, sadelformat skärmtak med enkupigt tegel.