Stäng fönster Åmål kn, GUSTAVSBERG 3:2 TÖSSE KYRKA

Beskrivning
I kyrkoanläggningen ingår förutom kyrkan och begravningsplatsen, ett församlingshem (tidigare även skola och vaktmästarbostad) samt ett par ekonomibyggnader.
KYRKOGÅRDEN består av två åtskilda delar. Den äldsta delen är belägen i sluttningen sydost om kyrkan medan en senare del väster om kyrkan tillkom ca 1975. Naturstensmurar och träd (bl a askar och lindar på gamla delen och rönnar på den nya) omgärdar de båda kyrkogårdarna helt eller delvis. Entréerna har järngrindar med stolpar av natursten. På båda kyrkogårdarna finns grusade gångar, på den äldre enstaka grusgravar och på den yngre häckplanteringar. Vid gamla delens mur mot söder finns ett smitt gravkors, en typ av gravvård som är en välkänd och betydelsefull del av Dalslands och stiftets kulturarv.