Stäng fönster Vänersborg kn, PRÄSTERYR 3:1 SUNDALS-RYRS GAMLA KYRKA

Beskrivning
Kyrkoanläggningen består av kyrkan med omgivande kyrkogård, en fristående klockstapel och en mindre ekonomibyggnad. Klockstapeln är placerad strax söder om kyrkan och uppfördes 1941 som en rekonstruktion av en tidigare klockstapel på platsen. Denna var uppförd 1756, sannolikt med äldre föregångare och revs 1912. Den nuvarande klockstapeln, av klockbocktyp, är klädd med faluröd lockpanel och har ett skiffertäckt sadeltak. Ekonomibyggnaden är placerad i norra kyrkogårdsmuren och är ett avträde från ca 1940 som tillbyggdes med en förrådsdel på 1980-talet. Byggnadens fasader består av faluröd locklistpanel och pulpettaket täcks av korrugerad plåt.

Kyrkogården har en rektangulär form i nord-sydlig riktning med den öst-västligt orienterade kyrkan placerad i dess södra del. Kyrkogården brukas och vissa nya gravsättningar sker i befintliga familjegravar men nya gravar tas inte upp. Kyrkogårdens äldsta del är traditionsenligt längst i söder. Kända utvidgningar har skett mot väster 1839 och mot norr 1845. Långt in på 1900-talet fanns ett dike i öst-västlig riktning som avdelade den norra utvidgningen.

Kyrkogården inramas i sin helhet av en kallmur samt höga lövträd, främst askar och mot söder även ekar och lönnar. Muren södra del är från 1824 medan den norra delen tillkom vid utvidgningen åt detta håll 1845. Söder om kyrkogården finns en grusad plan framför huvudentrén som är försedd med ett par dekorativt utformade smidesgrindar, enligt uppgift samtida med södra muren. Liknande smidesgrindar, troligen samtida, finns också mot väster och öster om kyrkan. Den relativt stora kyrkogården ger parkliknade intryck med stora gräsytor utan gångar och flera stora träd, askar och lönnar av hög ålder. Gravarna är relativt få och de flesta finns på kyrkogårdens södra del, främst sydost om kyrkan. Av gravarna är ett par grusade och längs södra och västra muren finns några äldre smidda gravkors samt några gjutjärnskors.