Stäng fönster Berg kn, HOV 1:52 HACKÅS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården runt kyrkobyggnaden inramas på tre sidor av en kallmurad kalkstensmur. Muren har en terrasserande uppgift och avgränsar den äldre till ytan begränsade kyrkogården mellan kyrkan och sjön. Gravvårdarna är främst från 1800-talet och av smide eller gjutjärn. Utanför kyrkogården norr om kyrkan har en sten rests under 1900-talet till den på Hov bosatte riddaren och hövitsmannen för Jämtland och Härjedalen Örjan Skunckes (d. 1470-t) ära. En yngre rätvinklig och geometrisk utvidgning av kyrkogården är belägen längs vattnet norr om kyrkan. Den inramas av ett vitt spaljéstaket och domineras av gräsytor, björkar, lågvuxna häckar och ett fåtal stråk grusgångar. Den norra delen har låga gravstenar medan ytorna närmast kyrkan uppvisar ett äldre och mer varierat bestånd gravvårdar. Byggnadsverk på kyrkogården utgörs av en traditionell panelad kapellbyggnad med spånklätt tak, ett förråd och ett fyra meter högt träkors.

På en gräsyta några tiotal meter nordost om kyrkan står en spånklädd, tjärad klockstapel med inbyggd klockbod och spira med ansats till lökkupol. Stapeln är av västjämtländsk typ och uppförd av den namnkunnige byggmästaren Pehr Olofsson från Dillne i Oviken 1750-52. År 2000-01 utfördes en omsorgsfull restaurering av stapeln.

Uppåt sluttningen kompletteras kyrkotomten av en faluröd länga med fyra kyrkstallar från 1917 och församlingshemmet, en större faluröd byggnad från 1980-talet med dominerande tegeltak