Stäng fönster Vårgårda kn, LENA 13:1 LENA KYRKA

Beskrivning
Den nyklassicistiska salkyrkan ligger med koret åt öster i den sydöstra delen av en rektangulär kyrkogård som sluttar svagt åt nordväst. I söder och öster begränsas kyrkogården av kallmurar av gråsten med jordvall på insidan. I norr är en kallmurad stödmur och i väster en tät ridå av granar. De två ingångarna är belägna i söder, varav den östra framför kyrkans mittport och den västra i höjd med dess torn. Den östra har en smidd pargrind från omkring 1900 och två grindstolpar av tuktad granit med krönande stenklot. Den västra har ej kvar sin enkla grind utan enbart dess två grindstolpar av tuktad granit. Från öppningarna leder raka grusgångar fram till kyrkan och omsluter denna för att därefter fortsätta bakom kyrkan. Längre åt norr sammanlänkas de av en tvärgång. Gångarna anlades 1910. På insidan av murarna och längs de båda nord-sydliga gångarna norr om kyrkan är rader av askar, planterade 1839. Gravarna ligger i nord-sydliga rader, i nordväst kantade av barrhäckar. I sydväst och öster är flertalet gravar med stenram och grusad yta. Öster om koret märks två familjegravar från 1800- och 1900-tal tillhöriga familjen von Mentzer, den ena med gjutjärnsstaket och den andra med granitkors och en nygotisk gjutjärnsvård. Framför kyrkans södra långsida står ett antal gatlyktor från 1972 med råglas. I kyrkogårdens nordöstra hörn står ett litet uthus.