Stäng fönster Töreboda kn, BJÖRKÄNG 7:1 TÖREBODA KYRKA

Beskrivning
TÖREBODA KYRKA - Töreboda kyrka är syd-nordligt placerad i östra delen av en stor, närmast rektangulär kyrkogård. Denna har utvidgats mot väster, troligen både 1938 och 1951. 1973 utvidgades kyrkogården mot norr, enligt förslag av SD Kaldén, Karlstad. Kyrkogården är högt placerad och sluttar mot väster. Huvudingången i öster utgörs av en dubbel smidesgrind med spjälor, placerad mellan konande stenstolpar med stenklot. Från grinden leder en asfalterad gång mot kyrkans norra port. Utmed gången är en handledare mot norr. I söder är en dubbel järngrind med spjälor (troligen från 1951), upphängd mellan konande stenstolpar. Härifrån leder en asfalterad gång mot norr. Kyrkogården avgränsas mot Storgatan i öster och mot församlingshemmet i söder av en mur av stenkvadrar. På muren är ett lågt järnstaket med spjälor. I väster är också en stenmur, men mot norr växer buskar. Kyrkogården omges dessutom av en trädrad.
En mur med nyare smidesgrind mellan cementstolpar avgränsar kyrkogårdens södra del från den övriga. En asfalterad gång leder runt hela kyrkan. Norr om kyrkan, i anslutning till 1973 års utvigning, är på en kulle med minneslund från 1973. Under kullens västra del är ett nedgrävt bårhus. Två stentrappor förbinder minneslunden med bårhuset.
Söder om koret finns några gravkvarter inramade av häckar. Övriga gravvårdar är belägna i väster. De indelas genom grusgångar och häckar i tydliga kvarter. Här finns även planterade lövträd. Närmast kyrkan finns ett antal vårdar från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal.
BÅRHUS - Bårhuset från 1973 är nedgrävt i kullen och täckt av grästorvor. Gaveln mot väster är murad av granitblock och ingången utgörs av en segmentbågad, träfärgad port. Bårhuset är ritat av Lars Rune Bengtsson.