Stäng fönster Tranemo kn, TRANEMO 1:3 TRANEMO KYRKA

Beskrivning
Tranemo kyrka omges närmast av begravningsplatsen, som i omgångar utökats i östlig och nordlig riktning. Begravningsplatsen utgörs av plan mark som i öster får ett naturligt avslut med en sluttning ned mot ån. Den äldsta delen av begravningsplatsen närmast kyrkan har rektangulär form och avgränsas i väster, öster och norr av en stenmur. I söder utgör ett smidesstaket avgränsningen mot landsvägen.

Kyrkans huvudentré är orienterad mot söder och där finns också en gruskantad plattgång som leder ned mot smidesgrindar vid vägen som passerar kyrkan i söder. Upp till kyrkans huvudentré i söder leder en trappa som flankeras av höga granitblock, upptill avslutade med stenklot. Framför portalen finns en grusad yta som avskärmas med ett smidesstaket i en halvcirkelform placerat på en hög granitsockel. Runt om kyrkan leder gruskantad plattgång. I den västra kyrkogårdsmuren finns i höjd med sakristian öppning med smidesgrind, från vilken en björkallé sträcker sig fram till kyrkan. På denna del av kyrkogården finns ett flertal lövträd och trädrader kantar den norra, östra och västra kyrkogårdsmuren. Flera av gravvårdarna har naturstensram och smidesstaket. Vid kyrkans huvudentré i söder återfinns begravningsplatsens äldsta gravvårdar från 1800-talet.

Ett vitputsat gravkapell (1967) är beläget öster om kyrkan. Den i öster utvidgade kyrkogården avgränsas åt norr av en stenmur av huggen sten. Denna del av begravningsplatsen togs i bruk på 1950-talet och gravvårdarna avgränsas här av häckplanteringar. Norr om den nyare kyrkogårdsmuren finns en skogskyrkogård från 1976.