Stäng fönster Västerås kn, HUBBO PRÄSTGÅRD 1:5 HUBBO KYRKA

Beskrivning
Anläggningen består av två kyrkogårdar, en äldre kyrkogård och en nyare kyrkogård, en kyrka samt också ett gravkapell och en klockstapel.

Den äldre kyrkogården har mot väster och nordväst haft ungefär samma utsträckning sedan 1600-talet, medan den mot övriga sidor blev utvidgad 1904-07. Vid samma tid lades nuvarande kyrkogårdsmur av gråsten i kallmurat förband. Framför kyrkans västport och i nordväst finns vitputsade stigluckor, troligen från 1600-talet, med spåntak och halvdörrar i svartmålat trä. Dessutom finns en ingångstrappa i öster. Grusgång leder från stigluckan i väst runt kyrkans södra och östra sidor med fortsättning längs kyrkogårdens mittaxel mot öst, samt mot den nyare kyrkogården. I några av gravkvarteren finns plattläggning. Gravplatserna och kvarteren är idag helt gräsbevuxna. Kyrkogården inramas av ädellövträd som växer innanför muren och på östra sidan även buskar. Även i kvarteren förekommer buskar och träd, och öster om kyrkan växer fondhäckar i nästan samtliga lindor. Flertalet kvarter domineras av låga, breda granitvårdar från 1900-talet. På norra sidan förekommer mer individuellt utformade stenar och järnkors.

Intill kyrkogårdsmurens västra sida finns ett bårhus med gravkapell, uppfört 1955 efter ritningar av Viktor Segerstedt. Fasaderna är spritputsade och avfärgade i gråvit nyans, sadeltaket täckt med täljda spån.

Söder om bårhuset står klockstapeln, klädd med täljda, tjärade furuspån. Stommen är till sina äldsta delar från 1600-talet, eller äldre.

Den parklika nya kyrkogården, invigd 1960, ligger utanför muren söder om den gamla.
Gravkvarter med fondhäckar är symmetriskt ordnade på ömse sidor om den grusade mittgången.
För övrigt finns rikligt med planteringar av buskar och träd, däribland ornäsbjörk, hängbjörk, tuja och buskrosor. I söder och väster inhägnas området med en hagtornshäck.
Längst i öster finns ett högt kors i jugoslavisk ek.