Stäng fönster Västerås kn, BJÖRKSTA PRÄSTGÅRD 2:2 BJÖRKSTA KYRKA

Anläggningen består av en kyrkogård i två delar (en äldre del samt en yngre) och en kyrka.

Kyrkogården består av en äldre muromgärdad del med störst utbredning söder och öster. Dess utsträckning har varit detsamma åtminstone sedan 1798, då sockenborna körde ny jord till den bergnära tomten. Häckar och planteringar förekommer men de tätt liggande gravvårdarna dominerar blickfånget. 1978 invigdes en nyare kyrkogård på sluttningen väster om kyrkan och nedanför denna finns en minneslund. Där finns för övrigt bevarade ringarstenar.

Den gamla kyrkogårdsmuren är kallmurad, östra delen omlagd 1979-80. I norr och från prästgården i söder leder trappor upp till två muröppningar med järngrindar mellan bastanta tegelstolpar med koppartak. Den nya kyrkogården i väster inhägnas av en låg ribeshäck.

Båda kyrkogårdar inramas av askar och kastanjer. Kvarteren avgränsas av gångar belagda med grus eller plattor. Samtliga gravar täcks av gräs och lindorna löper i nord-sydlig riktning. Gravvårdarna uppvisar stor variation; omgärdningar av plattor eller stenramar är vanliga.