Stäng fönster Skövde kn, SKÖVDE 4:303 SANKTA BIRGITTAS KAPELLKREMATORIUM

Beskrivning
SANKTA BIRGITTAS KAPELL är placerat i öst - västlig riktning på en höjd i västra delen av den mycket stora kyrkogården. Till anläggningen hör ett vidbyggt krematorium i öster och fristående klockstapel samt minneshall för kransar norr om kapellet. Norr respektive söder om kapellet ligger en forntida gravhög. Terrängen sluttar brant mot öster och norr. På och runt kyrkogården har anlagts ett system av små asfalterade gator, från vilka man kan nå kyrkogårdens olika delar. Utanför sydmuren är Rönnvägen med parkeringsplatser vid sidorna. Kapellbyggnaderna inramas av en kallmurad stenmur av flata kalkstenar. De innesluts också i norr , öster och söder av den lilla U-formade Birgittagatan. Birgittagatan är norr om byggnaderna belägen innanför muren och söder om utanför muren. Muren är betydligt högre i den branta, södra delen och har här en dörröppning för kistor till krematoriets källarplan direkt från Birgittagatan. Den inre gården är helt gräsbevuxen med planterade träd, bl.a. en hasselberså i sydväst. Kapellets huvudingång nås via en kalkstensbelagd väg från Birgittagatan i väster. I väster fortsätter vägen tvärs över en rikt bevuxen liten landskapskyrkogård. Vägen kantas här av tujor och gravarna ligger i rader i nord - sydlig riktning. Den första gravsättningen här skedde 1949. Väster om landskapskyrkogården, på andra sidan en infartsväg till kyrkogårdens norra delar, är en minneslund från 1976. Lunden består av gräsmattor samt en hög, rest minnessten med inskription samt en mindre springvattenbrunn. Här finns även en asklund med blomrabatter, inramade av små minnesstenar. I sluttningen norr om kyrkan ligger gravstenar placerade i små grupper på olika nivåer, åtskiljda av låga buskar. Kyrkogårdens östra del är mycket stor och symmetriskt indelad i kvarter genom namngivna asfalterade gångar. Gravarna är placerade i rader i nord - sydlig riktning med numrerade kvarter, åtskiljda genom häckar av oxel bl.a. I den östligaste delen finns ett område med äldre enhetliga, huvudsakligen liggande gravvårdar.
KREMATORIUM - Kapellet är i öster sammanbyggt med ett krematorium. Krematoriet är byggt i samma utförande som kapellet och i samma höjd som dess flygel.
KLOCKSTAPEL - Norr om kyrkan är en öppen klockstapel av timmer.
MINNESHALL - Minneshallen för kransar norr om kapellet och väster om klockstapeln, utgörs av en öppen timmerbyggnad med tälttak.