Stäng fönster Österåker kn, PRÄSTGÅRDEN 2:1 ÖSTERÅKERS KYRKA

Omgivningen
Kyrkan ligger i ett öppet och svagt kuperat odlingslandskap strax norr om det tättbebyggda villaområdet Åkerstorp.
Nordväst om kyrkan ligger den gamla prästgården. Mangården uppfördes under början av 1800-talet, men byggdes om under 1900-talet. Den flankeras av två byggnader mot öster, varav den ena användes som kyrkoherdebostad under 1700-talets slut. Idag används prästgården som församlingshem. I sidobyggnaderna finns bårhus, samt ett nyligen inrett andaktsrum.

Anläggningen
Kyrkogården har utvidgats i flera etapper. Dess äldre delar avgränsas mot norr, väster och söder av en kallmurad stenmur, uppförd under 1700-talet. Muren har tidigare varit försedd med stigluckor, men entréerna flankeras nu av murade och vitputsade stolpar. Längs stenmuren finns enstaka träd från den ursprungliga trädkransen bevarade. På kyrkogården finns även enstaka, fritt placerade lövträd. Gångarna är såväl asfalterade som grusade. Närmast kyrkobyggnaden i nordväst, väst och söder finns kyrkogårdens äldsta gravvårdar. Flertalet är grusgravar med stenram, järnräcken eller kätting. Ett antal gravar är även omgärdade av buxbom.

Mellan 1932-36 genomfördes en utvidgning åt öster. På kyrkogårdens östra del är gravvårdarna mindre och här ligger minneslunden, anlagd 1964. Den senaste kyrkogårdsutvidgningen genomfördes 1955-56 norr om kyrkan. På kyrkogårdens yngre del uppfördes ett stenkors 1964. Den utvidgade delen av kyrkogården är rikligt försedd med vegetation, flertalet buskar i nord-sydliga rader.

Klockstapeln står ett par hundra meter nordost om kyrkan, placerad mitt i ett omfattande gravfält. Den uppfördes 1760 av Mathias Bergström från Stockholm, men föregicks troligen av två äldre staplar. Stapeln är spåntäckt förutom kring ljudöppningarna där den är brädfodrad. Huven täcks av ett karnisprofilerat tak, som i samband med en renovering 1967 täcktes med kopparplåt. Storklockan göts om senast 1924 och innehåller metall från en medeltida klocka. Lillklockan, som senast göts om 1655, dekoreras av fruktknippen och bladslingor i broskornamentik.

Gravkapellet, eller bårhuset, uppfördes 1951-1952 efter ritningar av arkitekt Evert Milles. Den näst intill kvadratiska byggnaden har putsade fasader, avfärgade i vit kulör. Byggnadens tälttak är belagt med skiffer och kröns av ett kors och en kula. In till kapellet leder en dubbeldörr av kopparplåt. Mot väster och öster finns två mindre rundfönster med blyinfattat antikglas. Invändigt är väggarna putsade och avfärgade i vitt. Takpanelen är målad i grågrön kulör.

Kyrkobyggnaden
Österåkers kyrka är uppförd som en enskeppig kyrka i öst-västlig riktning med murverk av framförallt natursten, men även av tegel. Kyrkan fick huvudsakligen sitt nuvarande utseende vid en genomgripande ombyggnad 1647-50. Ombyggnaden bekostades av Brita Kurk- Oxenstierna, dåvarande ägare till Smedby säteri, samt av Gustaf Banér. Kurk anlitade murmästaren Hans Ferster för att leda arbetet. Arbetets primära mål var att uppföra ett nytt högt och polygonalt kor med underliggande gravvalv. I samband med arbetet, rasade delar av kyrkans norra mur. Det ledde till en genomgripande restaurering av kyrkan.