Stäng fönster Upplands Väsby kn, KYRKBYN 3:1 M.FL. HAMMARBY KYRKA

Omgivningen
Hammarby kyrka ligger vid sjön Fysingens södra vik och öster om den gamla landsvägen mellan Stockholm och Uppsala. Strax väster om kyrkan passerar motorvägen.
Nordost om kyrkan ligger den gamla prästgården, uppförd 1791. På Brunkebergsåsen, nära den gamla Uppsalavägen, ligger kyrkbyn med enkla bostadslägenheter från 1800-talet samt Hammarbys f d fattigstuga. Ännu ligger kyrkan i en relativt lantlig omgivning, trots den expanderande tätorten som ger sig till känna i utblickar mot söder. Annars är det främst ljudet som skvallrar om tätortens och det moderna samhällets närhet.

Anläggningen
Kyrkogården har utvidgats i flera etapper mot söder och öster. Den gamla bogårdsmuren finns dock bevarad åt norr och väster. Den äldsta kyrkogårdens södra gräns gick tidigare längs den ännu bevarade trädraden i västöstlig riktning, söder om kyrkan. Omkring 1920 utvidgades kyrkogården åt söder. En ny stenmur uppfördes kring kyrkogårdens nya del. Under 1900- talets andra del har kyrkogården utvidgats ytterligare med bl a en urnlund och en minneslund. Mot väster och norr markeras kyrkogårdens entré med murade pelare, försedda med järngrindar.

Direkt väster och söder om kyrkan finns flera större gravvårdar, framförallt stående av sten, några försedda med stenram eller kätting. I kyrkogårdens sydvästra hörn finns en muslimsk begravningsplats.

På en höjd väster om kyrkan står klockstapeln, uppförd i början av 1600-talet. Stapeln är brädklädd och täcks av ett spåntak, krönt av en flöjel. Ursprungligen hade stapeln en klockbockskonstruktion, varav endast hjärtstocken finns kvar. Storklockan och lillklockan tillverkades under 1700-talet respektive 1600-talet. Båda göts dock om 1882.

1961 uppfördes ett gravkapell väster om kyrkan efter ritningar av arkitekt Hans Thunell. Den nyuppförda byggnaden ersatte då ett äldre gravkapell som störtat samman. 1978-79 byggdes ett väntrum till i en lätt svängd byggnadskropp, ritad av Folke Hederus. I källaren finns bisättningslokaler.

Kyrkobyggnaden
Hammarby kyrka är uppförd av gråsten och har formen av en enskeppig salkyrka med fullbrett korparti och rakt avslutad altarvägg. Kyrkan ligger i öst-västlig riktning med sakristia i norr och vapenhus i söder.