Stäng fönster Upplands Väsby kn, EDSBY 1:2 M.FL. EDS KYRKA

Omgivningen
Eds kyrka ligger på en höjd, intill Edssjön, som utgjort centralbygden i Eds socken. Bebyggelsen domineras av små herrgårdar, med tillhörande större jordbruk som sätter sin prägel på landskapet. Närmast kyrkan ligger Edsby gård. Norr om kyrkan passerar landsvägen från 1900-talet. Söder om kyrkan ligger klockargården från 1700-talet, kyrkskolan från 1885 samt ålderdomshemmet från 1912. Eds prästgård ligger drygt en kilometer öster om Eds kyrka. Tidigare fanns en visuell relation mellan kyrkan och prästgården. I samband med att flerbostadshus uppfördes väster om prästgården gick denna koppling förlorad.

Anläggningen
Den ursprungliga och medeltida delen av kyrkogården bestod av den del som idag ligger direkt söder om kyrkan. Den medeltida kyrkogården omgavs av en bogårdsmur, som ännu finns bevarad mot söder, öster och norr. 1822 planterades lövträd längs den gamla muren, av vilka flera ännu står kvar. Mot söder finns en vitputsad stiglucka, uppförd 1712.

Under 1870-talet utvidgades kyrkogården åt väster. Det nyanlagda området kringgärdades av en gråstenskallmur i stora block. Detta område omgestaltades med terrasser 1921, efter förslag av Sigurd Curman. Utgången mot väster markeras med två huggna stenstolpar med dekorativa urnor, samt enkla järngrindar. Från kyrkogårdsentrén leder en grusbelagd huvudaxel upp till kyrkan.

Under 1940-talet genomfördes ytterligare en utvidgning av kyrkogården norr om kyrkan, med landsvägen som en naturlig gräns. Området, som omgärdas av en gråstensmur, planlades av arkitekt Erik Fant. Även på norra sidan finns en entré, flankerad av vitputsade grindstolpar med järngrind. Kyrkogården utvidgades senast under 1980-talet.

Kyrkogården närmast kyrkan, domineras framförallt av resta gravstenar. Direkt söder om kyrkan finns även ett antal smidda gravvårdar. Nordväst om kyrkan ligger en murad gravkammare, den s.k. Ulfsaxska graven. Gravkammaren är murad och vitputsad, täckt av järnplåt.

På kyrkogårdens äldsta del, söder om kyrkan finns ett gravkor för Runsa gårds ägare, uppfört på initiativ av T W Ankarcrona 1843. Gravkoret, som är uppfört i klassicistisk stil, har vitputsade fasader, dekorerade med rusticerade lisener, dörr- och fönsteromfattningar. Byggnaden täcks av ett sadeltak och gavelröstet är tydligt markerat.

I samband med att kyrkogårdens västra del omgestaltades uppfördes en likbod 1923 i dess sydvästra hörn. Byggnaden uppfördes efter ritningar av Sigurd Curman.
Bårhuset har vitputsade fasader och täcks av ett tälttak med spån, krönt av en kula med kors.

Kyrkobyggnaden
Eds kyrka är en enskeppig salkyrka med rakt avslutat kor. Kyrkan står i öst-västlig riktning med sakristia i norr. År 1955-56 uppfördes ett nytt vapenhus i söder. Det nya vapenhuset placerades i samma läge som det medeltida tidigare haft.

Eds kyrkas murverk består av noggrant utvalda, tuktade stenar, men även av flisor och plattor av skiftande längd och bredd. På några ställen påträffas även avjämningsskift av snedställda stenflisor, s k opus spicatum. Detta, liksom den ovanliga planformen, tyder på att kyrkan har en mycket hög ålder. Till detta kommer att kyrkan har ett romanskt nordfönster. Detta skulle kunna vara ett ålderdomligt drag men även tyda på influenser utifrån. Möjligen har man kallat in byggnadsfolk som tillämpat ett kontinentalt byggnadssätt.