Stäng fönster Säffle kn, KYRKAN 1 SÄFFLE KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN - Byggnadskomplexet ligger centralt i Säffle samhälle. Kyrkan ligger inbäddad i en parkmiljö med gräsytor och stora lövträd. Här finns ingen begravningsplats. Kyrksalen ligger i nord-västlig riktning med ingång från norr och reser sig över anläggningen med höga murar och flackt sadeltak. I syd-ost ansluter en vinkelställd byggnad som innehåller församlingshem och pastorsexpedition. Utrymmet i vinkeln som bildas mellan kyrksal och församlingshem benämns Kyrktorget och utgörs av markplattor, planteringar och bänkar. Här finns entrén till församlingshemmet. Pastorsexpeditionen nås via en annan ingång, från Billerudsgatan. I anslutning till Kyrktorget finns en klockstapel som under mark har förbindelse med församlingshemmet.
De flesta intilliggande fastigheterna är också de uppförda av rött tegel. Här finns bland annat en skola, ett vattentorn, en transformatorstation och bostadshus vilka troligen alla är uppförda kring sekelskiftet 1800/1900. Här finns också ett flerfamiljshus i rött tegel, från 1900-talets mitt.