Stäng fönster Varberg kn, VÄRÖ 1:2 VÄRÖ KYRKA

Beskrivning
Värö kyrka har kyrkogårdar såväl runt kyrkan som på andra sidan vägen, öster om kyrkan. Den senare har vidgats vid ett antal tillfällen bl.a. 1971-72 mot norr, efter ett förslag utarbetat av Trädgårdskonsulent Axel L Ericson, Halmstad. De senare kyrkogårdarna har ett rikt antal trädrader och tydlig kvartersindelning med häckar. Under åren 1984-85 uppfördes en stenmur runt östra kyrkogården.

Kyrkogården närmast kyrkan kringgärdas av en kallmurad stenmur av sedimentär bergart. Mot norr fungerar muren som en stödmur och överkanten livar med kyrkogårdens gräsmatta. En parsmidesgrind hänger i huggna stenstolpar med stenkulor i toppen i norra och södra entrén. Mot öster pågår arbete att lägga om muren och flytta den några meter mot väster. Innanför muren finns i norr, söder och väster en trädrad av äldre lövträd. Förutom gångarna från kyrkogårdsentréerna i norr, öster och väster samt en gång som löper runt kyrkan, vilka är grusade, har övriga gångar igenlagts och idag är kyrkogården i huvudsak gräsbevuxen. Några enstaka järnkors förekommer, i övrigt mest gravstenar.

Gravvårdarna kring kyrkan ligger i Ö-V riktning. Norr om kyrkogårdsmuren ligger en asfalterad parkeringsyta och nordväst om kyrkan ligger ett bårhus samt ytterligare nordväst om detta finns en vaktmästeribyggnad med maskinhall. Marken framför bårhuset i öster sluttar och har belagts med kullersten. Här finns även en betongtrappa med ett galvaniserat räcke.