Stäng fönster Varberg kn, KYRKAN 1 VARBERGS KYRKA

Beskrivning
MILJÖ- Varbergs kyrka är belägen centralt i Varberg. Kyrkan ligger vid det gatstensbelagda Stortorgets norra kortsida. Vid södra delen av torget ligger en bankbyggnad i gult tegel, och vid dess västra långsida ligger bl.a. ett hotell. I öster ligger det f.d. rådhuset. Däremellan ligger lägre byggnader för butiker, kontor och bostäder. I torgets sydöstra hörn finns en fontän och i det nordöstra en byggnad innehållande gatukök, kiosk och toaletter. Torget har en trädrad i ytterkant och utmed dess sidor och längs med kyrkans norra sida löper asfalterade vägar, i övrigt är ytorna gatstensbelagda.

ANLÄGGNING- Kyrkan ligger i öst-västlig riktning vid torgets norra kortsida. Kyrkotomten ligger upphöjd i förhållande till omgivande mark, med en låg kallmurad stödmur från 1938-39 av huggen sten av olika stenstorlekar och med tättslutande fogar. I murens överkant ligger raka, släta, tjocka hällar av röd granit. Uppe på muren växer höga lövträd, 5 st mot söder, 4 st mot norr, i öster 2 st höga kastanjer samt 2 st lägre lövträd. Muren genombryts av ett flertal öppningar. I nordöstra hörnet finns en trappa och en ramp upp genom muren. Mot norr och väster leder trappor upp. I sydöstra hörnet med två raka, höga murpelare på ömse sidor med minnesstenar med inskription. På den östra står att läsa: "Åren 1938-39 lades ånyo detta torg - då utfördes jämväl torgbrunnen och denna mur". På den västra: "År 1824 lades ånyo detta torg på Allmen bekostnad".
En gräsmatta täcker markytorna mellan stödmuren och fasaderna. Gångarna och entréplanerna är gatstensbelagda med en kantsten mot kringliggande gräsytor. Kyrkplanen i väster framför entréporten i tornet är smal och belagd med gatsten. Tre stentrappsteg leder ner till en gatstensbelagd gata i väster. På ömse sidor om trappan står lyktstolpar. Utanför muren står gröna belysningsstolpar av gjutjärn med glasad lykta.