Stäng fönster Varberg kn, STRÅVALLA 4:19 STRÅVALLA KYRKA

Beskrivning
MILJÖ- Stråvalla ligger mellan Väröbacka och Frillesås. Stråvalla kyrka är belägen intill och väl synlig från E6:an vid dess östra sida. Kyrkan omges av ett öppet odlingslandskap och nordöst om kyrkan ligger bostadsbebyggelsen på rad, nedanför en blandskogsklädd åsrygg.

ANLÄGGNING- Anläggningen utgörs av kyrkan med separat klockstapel och kringgärdas av en kallmurad skalmur av småsten av sedimentär bergart. I kyrkogårdsmuren finns fyra öppningar, mot öster, väster, norr och söder. I öppningarna hänger smidesgrindar i stenstolpar, som sträcker sig högre än muren. Vid östra entrén ligger muren i en inåtsvängd båge och i sydöstra hörnet följer stenmuren vägen i en böjd form.
Gångarna är grusade och leder från kyrkogårdsmurens öppningar fram till en grusad kyrkogårdsplan som även löper runt kyrkan. Ytterligare fyra gångar mellan gravarna, norr och söder om kyrkan, har tidigare varit grusade. De första löper utefter östra muren, men är nyligen igenlagda. Innanför muren växer en trädrad som mot öster och söder utgörs av äldre träd och mot norr och väster av yngre.

En yngre kyrkogård ligger på andra sidan en grusad väg öster om kyrkan. Även denna kringgärdas av en kallmurad skalmur av mindre stenar av sedimentär bergart och innanför denna finns en trädrad. Till denna kyrkogård finns en entréöppning med smidesgrindar i stenstolpar mot väster. I Smidesgrinden finns förtennade kors, stjärnor och årtalet 1942 angivet. På den yngre kyrkogården ligger gravvårdarna i huvudsak i nord-sydlig riktning, marken är gräsbevuxen och gångarna grusade. Ett antal gravvårdar med stenkant och grusfyllning förekommer. Vid östra muren, mitt emot huvudentrén finns ett solur.

Klockstapeln ligger alldeles intill kyrkan i sydost. Den är åttasidig och står på en betongsockel. Stapeln är panelklädd och täckmålad i vit kulör liksom kyrkan.

Parkering återfinns väster om kyrkan samt på en breddad grusväg utanför den norra muren.

En vaktmästeribyggnad med garage ligger söder om kyrkan. Byggnadens fasad är klädd med panel målad i röd kulör och vita fönster. I byggnadens nordvästra hörn finns en toalett.