Stäng fönster Varberg kn, SIBBARP 2:1 SIBBARPS KYRKA

Beskrivning
Sibbarps kyrka ligger nordost om Sibbarps by i Sibbarps socken. Mot söder utbreder sig ett svagt kuperat, öppet jordbrukslandskap. Norr om kyrkan vidtar skogsmark och i öster är en markerad höjd. Framför kyrkan i väster finns en grusad parkering.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkan kringgärdas av en kallmurad fältstensmur som är svängd i de västra delarna av kyrkogården. I N och S har man låtit kyrkogårdsmuren sträcka sig in över kyrkogården. I öster finns en trappa i muren. Kyrkogården kantas av trädrader. Huvudingången, som är placerad i väster, har en låg smidesgrind. Även i söder finns en grind med grindstolpar av natursten och i norr finns en mindre grind. Grusade gångar leder fram och runt kyrkan, dessutom finns stenlagda gångar. Gravvårdarna är lagda från N-S. Här finns äldre järnkors, gravhällar samt enstaka singelgravar. På kyrkogården finns även rader med buskar samt belysningsarmatur.

I nordost finns en STIGPORT som är byggt som ett litet trähus i muren. Den kallas för Baggens port. Det har en rödmålad locklistpanel, sadeltak, vitmålade knutar samt en pardörr i N, täckt med svarta plattor. Det är en äldre trädörr med äldre stor nyckel samt nyckelskylt och hasplås. Den är målad i svart kulör. Inne i stigporten finns en träbänk. På marken ligger stenhällar.

Norr om kyrkan finns en större och en mindre EKONOMIBYGGNAD. Dessa har en röd träpanel samt sadeltak.

I söder finns en KLOCKSTAPEL som omges av en grusad plan. Klockstapeln har en stående locklistpanel, täckmålad i röd kulör, profilerad takfot av trä, täckmålad i vit kulör. I norr har den en enkeldörr klädd med locklistpanel, täckmålad i svart kulör och med bandgångjärn samt nyckelskylt med nyckel. Den har även ljudluckor av trä, klädd med locklistpanel i svart kulör samt övre och nedre avrinningslist av trä målad i röd kulör. I öster finns 1 st spröjsindelat 1-luftsfönster, målat i vit kulör. Taket har en spetsig avslutning och är täckt med grå kyrkspån. Överst finns en vindflöjel. Klockstapelns ålder är oklar men tornet beskrevs vid en visitation 1694 som i stort behov av underhåll. Den är troligen från 1500-talet. Den är uppförd i trä, med bjälkar av stora dimensioner. Klockstapeln har en kvadratisk grundplan. I klockstapeln hänger två klockor. Den ena tillhör den äldsta i Halland. Klockan är enligt olika källor daterad till 1450-1550-tal. Den andra klockan är från 1940. Fram till 1940 fanns endast en klocka.