Stäng fönster Södertälje kn, YTTERENHÖRNA KYRKA 1:1 YTTERENHÖRNA KYRKA

Beskrivning
Kyrkobyggnaden ligger högt och har dominerat landskapet mer än idag, när den delvis skyms av kyrkogårdens stora träd. Olika byggnadsvolymer kan urskiljas i exteriören. Till det ganska kompakta långhuset har i öster fogats ett smalare kor med liten, halvrund absid. Mot söder finns ett före detta vapenhus utbyggt, mot väster ett torn, mot norr en korsarm och en sakristia. Ett högt murliv gör yttertaken måttligt branta, täckta med sågade, tjärstrukna spån. Västtornet kröns av en klockformig, spånklädd huv och spetsig, åttasidig spira.

Sockeln består till stor del av stora block röd mälarsandsten, däremellan putsade ytor som avfärgats röda för att ansluta till sandstenen. I de släta, vitkalkade fasaderna avtecknar sig murverken av natursten.

Kyrkogården sluttar från kyrkans alla sidor och omgärdas av en kallmurad bogårdsmur, med grindöppning i norr. Innanför muren växer en rad lindar, med tidigare hamlade men nu utvuxna kronor. Gravkvarteren ligger i mest gräsbevuxen mark. Norr om tornet står en häll med runristningar från 1000-talet.

Riksantikvarieämbetets antikvarisk-topografiska arkiv (ATA)

Enhörna församlingsarkiv (EFA)
L I ab: 1, Räkenskaper (1800-talet)
N III: 2, inventariebok (1800-talet)
O I a: 1, handlingar från större förnyelser 1907 och 1954

Enhörna församlingsexpedition (EF)
Handlingar och fotografier från yttre renoveringen 1994

Tryckta källor
Artiklar om kyrkans förnyelse/omgestaltning 1954, införda i Södermanlands nyheter 1954-09-03, Stockholms läns och Södertälje tidning 1954-09-27

Litteratur
Bohrn, Erik: Ytterenhörna kyrka/Sörmländska kyrkor 59, Nyköping 1945/
Gardelin,Gunilla: Ytterenhörna kyrka – Murverksdokumentation/Stockholms läns museum rapport 1994: 18/
Schnell, Ivar: Ytterenhörna kyrka/Sörmländska kyrkor 59, Nyköping 1967/
Södermanland – landskapets kyrkor, red Margareta Kempff Östlund, Stockholm: Riksantikvarieämbetet 2004