Stäng fönster Varberg kn, KUNGSÄTERS PRÄSTGÅRD 2:1 KUNGSÄTERS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogårdstomten sluttar mot väster och nordväst. Den kringgärdas av en kallmurad stenmur uppförd av flata hällar. Innanför muren växer en trädrad av bl.a. hamlade lindar. Trädrader finns även utefter kyrkogårdens gångstigar. Kyrkogården har utvidgats mot norr och väster.

Huvudentrén till kyrkan och kyrkogården ligger i söder mittemot församlingshemmet. Muröppningen har stenstolpar med spetsig topp i vilka en pargrind av svartmålat smide hänger. Grindstolparna i södra öppningen till den yngre kyrkogården i väster har rakt avslutade toppar.

Kyrkogårdsgången från södra entrén till huvudentrén och till läktarentréerna/sidoentréerna är belagda med danska sjöstensplattor. Övriga gångar är grusade.
Gravvårdarna ligger i Ö-V riktning. Gravvårdsstenarna är i huvudsak små, med små odlingsytor framför. Gravområdena väster och öster om kyrkan avgränsas med häckar. 2 st stora guldregnsbuskar växer norr om kyrkan. Rododendronbuskar är planterade vid hörnet mot NNO. Buskar är även planterade i NÖ och i SÖ hörnet. Enar växer i SSV och SSO. På gravvårdsområdet SO om kyrkan står en Ornäsbjörk.
Kyrkogårdens belysning utgörs av svartmålade stolpar med runda kulor av klart glas.

Nordöst om kyrkan ligger en vaktmästeribyggnad från år 1988 träfasad i ljusgul kulör.