Stäng fönster Varberg kn, GRIMMARED 13:1 GRIMMAREDS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan kringgärdas av en mur. Den äldsta delen av kyrkogårdsmuren ligger i väster och är bred och kallmurad av små, förhållandevis flata stenar. I öster finns en stiglucka med vitpustade fasader och ett sadeltak belagt med enkupigt rött tegel. Porten har en tryckt rundbågeformad öppning men dörren är borttagen. Hängningsbeslagen finns kvar i öppningen. Trappsteg av natursten finns genom/över muren i väster och likaså söder om stigluckan. En öppning med smidesgrind finns mot parkeringen i söder.
Den yngsta delen av kyrkogårdsmuren från omkring 1963 ligger i öster och ansluter till den äldre i väster. Den är murad av cement med runda stenar och släta fogar. Muren är på ovansidan täckt med mossa/torv. En större öppning finns i öster med en dubbel smidesgrind. Denna hänger i fyrkantiga pelare med flata hällar i toppen. I söder sitter en mindre öppning med en enkel smidesgrind. Båda har små plåtkors monterade på spjälorna.
Kyrkogården är gräsbevuxen. Närmast kyrkan ligger grus som dräneringsmaterial. Gravvårdarna ligger i Ö-V riktning på båda gravvårdsområdena. Gravvårdarna har gravvårdsstenar och de flesta har små planteringsytor med stenkanter. Ett fåtal gravvårdar är grusade med stenkant. Endast ett fåtal gravvårdar ligger norr om kyrkan. Kyrkogården är större söder om kyrkan och här koncentrerad till dess östra och västra del. I det äldsta kyrkogårdsområdets nordvästra hörn står ett antal äldre gravstenar lutade.
Bortsett från en gång i nordlig riktning på yngre kyrkogården, och en gång till sakristians entrédörr, vilka båda är stenbelagda, är övriga gångar asfalterade. Den bredaste gången löper från kyrkogårdens huvudentré i öster via stigluckan, utefter kyrkans södra fasad och fram till kyrkans södra entrédörr via tornet i väst. Utefter denna gång står 4 st lyktstolpar av koppar, på betongfundament.
Två stycken hamlade träd står vid stigluckans hörn i öster. Under korets sydöstra fönster växer rosor. Ett fåtal vintergröna, små växter växer i anslutning till gravvårdarna.
Vid stigluckans NV hörn står ett ställ för kannor och sopor och en vattenpost.
En grusad parkeringsyta ligger söder om kyrkogårdsmuren. I dess västra ände står en äldre vaktmästeribyggnad med wc i norra gaveln. Byggnadens fasader är klädda med rödmålad panel.