Stäng fönster Varberg kn, GRIMETON 9:7 M.FL. GRIMETONS KYRKA

Beskrivning
Grimetons kyrka är belägen i Grimetons socken, drygt en mil öster om Varberg, i Varbergs kommun. Kyrkan ligger i Grimetons kyrkby med en prästgård intill kyrkan. Strax nordost om kyrkan ligger Torstorps gård, till vilken kyrkan tidigare var patronatskyrka.

Samhället ligger intill kyrkan med en del äldre kvarter samt senare tillkommen bebyggelse. Prästgården ligger i söder. Framför kyrkan i väster finns en asfalterad väg med en grusad parkeringsplats. Här finns också ett bisättningsrum samt en ekonomibyggnad för vaktmästarna. Vaktmästeriet är byggt på 1990-talet, bisättningsrummet troligen på 1980-talet.

BISÄTTNINGSRUMMET har fasader med en gråblå träpanel, sadeltak med betongtegel, träpelare på hörnen, sidogångar i N och S, samt en glasad del i öster, dekorerad med utskurna trädetaljer.

EKONOMIBYGGNADEN har fasader med lockpanel målad i gul kulör med gröna knutar och vita vindskivor. Sadeltak täckt med lertegel. Garagedörrar, enkeldörrar samt 1-luftsfönster.

PRÄSTGÅRDEN: Nuvarande manhusbyggnaden är uppförd 1868 och innehåller en bostad om 400 kvadratmeter. Prästgården är klassad som kulturhistoriskt värdefull byggnad. Tomten omfattar 12 000 kvadratmeter och är omgiven av en stengärdesgård. Den röda byggnaden söder om gårdsplanen är f.d. prästänkebostad, uppförd under tidigt 1800-tal. 1977 inreddes bottenvåningen till garage.

FÖRSAMLINGSHEMMET: Huset består av f.d. Mellanskolan, ett hus som ursprungligen torde vara byggt 1865. I slutet av 1960-talet köptes huset från Himledalens kommun för den symboliska summan 100 kr. Invigningen skedde den 25/10 1970. Byggnadens tvärställda del i två plan är ca 10 år yngre än huset för övrigt. Denna del tillbyggdes i mitten av 1870-talet för att bereda plats för en småskola med slöjdsal ovanpå.

KYRKOGÅRDEN
Huvudingången till kyrkan med smidesgrind och grindstolpar av natursten är placerad i väster. Kyrkan kringgärdas av en ganska låg kallmurad skalmur. Runt kyrkan finns planterade trädrader.

Fram till kyrkan och runt kyrkan samt ut i kvarteren går grusade gångar. Gravvårdarna är lagda från N-S och en del är s.k. singelgravar, några äldre järnkors finns samt gravhällar. Innanför huvudingången finns 2 st lyktstolpar, i äldre modell, av svart smidesjärn med glaslyktor. I den sydöstra delen är kyrkogården något rundavslutad. Här finns en samling äldre gravvårdar med namnen Aurelius, Bexell, Thomaeus och Wolffradt. I öster finns också en enkel smidesgrind med grindstolpar. Utanför grinden finns en trädallé med grusad gång. Här finns också en gravkulle med en större grav. Även i söder finns en allé som sträcker sig mot den grusade gången. Ingen ingång finns i söder.

Norr om kyrkan finns en senare tillkommen kyrkogård. Den har en jämnare och tätare lagd mur. 2 st smidesgrindar med grindstolpar finns i väster. Formklippta buskar och träd finns även på den nyare kyrkogården.